Het Schip, Amsterdam

Restauratie en renovatie monumentaal woningbouwcomplex

De restauratie en renovatie van het monumentale woningbouwcomplex Het Schip in Amsterdam was een uitdagend project. Bij de werkzaamheden moesten we rekening houden met de bijzondere bouwstijl van de Amsterdamse School.

COMFORT VAN NIEUWBOUWNIVEAU

De woningen in ’t Schip waren hard toe aan een grondige renovatie. Woningbouwvereniging Eigen Haard wilde de woningen op het gebied van bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid opwaarderen naar nagenoeg het comfort van nieuwbouwniveau. Ze schakelden ons in voor advies op die gebieden.

Het Schip, Amsterdam

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

BUITENZIJDE ONGEWIJZIGD

Bijzonder bij de renovatie was dat de woningen aan de buitenzijde in principe geheel ongewijzigd moesten blijven. Dit gold ook voor de monumentale gemeenschappelijke trappenhuizen. Aan de binnenkant mocht wel veel aangepakt worden.

Vanwege de bouwstijl was het bouwtechnisch gezien een grote uitdaging om voor alle bijzondere kenmerkende details een goede oplossing uit te werken.

Het Schip, Amsterdam

VAN ENERGIELABEL G NAAR A

Op het gebied van duurzaamheid is er gestreefd om de woningen op te waarderen van het slechtste energielabel G naar energielabel A. Al in de haalbaarheidsfase waren we betrokken op het gebied van energie. We stelden ook de uiteindelijke energielabels op voor de woningen.

Dankzij wandisolatie, speciaal HR-monumentenglas, collectieve cv-ketels, zonnepanelen en zonneboilers werd bij alle woningen het energielabel A behaald. De woningen hebben een Energie-Index van 0,8.

UITWERKING IN BIM

Geen enkele woning in ’t Schip is hetzelfde. Daarom is het hele project vanaf de ontwerpfase uitgewerkt in BIM, het Bouwwerk Informatie Model. We waren nauw betrokken bij de controle van de verwerking van onze adviezen in BIM.

Het Schip, Amsterdam

Monumentaal volkswoningbouwcomplex

’t Schip is één van de drie monumentale volkswoningbouwcomplexen in het Spaarndammerplantsoen in Amsterdam. Het werd in 1920 door Michel de Klerk ontworpen voor woningbouwvereniging Eigen Haard. Het gebouw is een schoolvoorbeeld van de architectuurstroming ‘Amsterdamse School’.

MEER OVER DE AMSTERDAMSE SCHOOL

De bouwstijl ‘Amsterdamse school’ (sinds 1916) wordt getypeerd door het gebruik van expressieve en fantastische vormen, verwant aan het expressionisme. Kenmerkend is het gebruik van veel baksteen en de versieringen in de gevels.

LBP|SIGHT werkte al aan meerdere projecten die in Amsterdamse School-stijl gebouwd zijn, zoals De Dageraad en Spaarndam 2.

Medewerkers (2)

Adviseur William Veldman
William
Veldman
Adviseur bouwfysica
Adviseur Yip To
Yip
To
Adviseur bouwfysica