Thijs van Rossum

Senior adviseur milieu en duurzaamheid

“Niets geeft mij meer energie dan het enthousiasmeren van opdrachtgevers en collega’s.”

Wat doe je bij LBP|SIGHT?

“Als senior adviseur milieu en duurzaamheid houd ik me bezig met het aanvragen van omgevingsvergunningen voor onze opdrachtgevers. Denk aan vergunningen voor bouwen, milieu of afwijking van bestemmingsplannen. Daarnaast ondersteun ik bedrijven op compliance-gebied. Stel je hebt een milieuvergunning aangevraagd, welke regels gelden er dan precies? En hoe realiseer je dat in de praktijk? Om QHSE- en KAM-professionals te ondersteunen bij hun compliancewerkzaamheden, ontwikkelde ik samen met collega’s het online managementsysteem MIDAS. Ook voor advies en ondersteuning bij milieumanagementsystemen kunnen bedrijven bij mij aankloppen. Tot slot ben ik een van de coördinatoren voor milieu- en kwaliteitsborging binnen LBP|SIGHT en groepsleider binnen de afdeling Ruimte & Milieu. Hiervoor volgde ik trainingen als ‘Change management voor duurzaamheidsprofessionals’ en ‘Management van mensen’.”

Waarom doe je dat zo graag?

“Als adviseur lever je altijd maatwerk, er is geen standaardoplossing. Neem bijvoorbeeld milieucertificeringen. In zo’n project ga je aan de slag om een theoretische norm in te passen in de praktijk van de opdrachtgever. Soms is iets makkelijk op te lossen, soms moet je met alle stakeholders – van de opdrachtgever tot de toetsende instantie – schakelen om de meest passende oplossing te vinden. Je bent niet alleen bezig om te voldoen aan de wetgeving of de norm, maar ook met het proces eromheen. Waarom doe je dingen wel of niet? Hoe geef je er invulling aan? En hoe krijg je iedereen op een lijn? Als adviseur krijg je de kans om opdrachtgevers te ontzorgen, te ondersteunen en te enthousiasmeren voor een oplossing. Dat maakt mijn werk zo uitdagend.”

Hoe ga je te werk?

“Kenmerkend in mijn projecten zijn mijn deskundige aanpak, doorzettingsvermogen en oplossingsgerichtheid. Ik ben kritisch en denk altijd mee met de klant. Verder werk ik altijd vanuit een positieve insteek. Niets geeft mij meer energie dan het enthousiasmeren van opdrachtgevers en collega’s. Ik kan mensen op een positieve manier beïnvloeden en dat is belangrijk als adviseur. Je moet opdrachtgevers en andere belanghebbenden overtuigen en meenemen in je advies.”

Thijs van Rossum

Thijs van Rossum