24 mei 2021

Advies over brandveiligheid, akoestiek en bouwfysica bij eerste woontoren Sluisbuurt

In de Amsterdamse Sluisbuurt – een nieuw te creëren wijk op Zeeburgereiland – staat duurzaamheid centraal. De toekomstige wijk kenmerkt zich door een stedelijk én autoluw karakter, met huur- en koopwoningen voor alle typen huishoudens. Naast het autoluwe karakter, inclusief smart mobility-concepten, wordt er bij de ontwikkeling van de Sluisbuurt rekening gehouden met hergebruik van de gebouwen in de toekomst. Wij adviseren over de brandveiligheid, akoestiek en bouwfysica van de eerste woontoren binnen dit bijzondere project.

Sluisbuurt, Amsterdam

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

HOOGBOUW EN BRANDVEILIGHEID

Gérard van Oosteren, senior adviseur brandveiligheid: “Via ontwikkelend bouwer J.P. van Eesteren zijn wij gevraagd mee te werken aan dit project. Het project bestaat uit een woontoren van honderd meter hoog met 33 verdiepingen, en naastgelegen laagbouw. Bij het ontwerp van dergelijke hoogbouw is het belangrijk om zo snel mogelijk met brandveiligheid aan de slag te gaan. Wij schreven daarom de uitgangspuntendocumenten en schakelden in een vroeg stadium met het ontwerpteam van architect, installatieadviseur, constructeur en ontwikkelaar.”

OPLOSSING OP MAAT

Ons advies op het gebied van brandveiligheid omvat onder andere de brandbeveiligingsinstallaties, zoals sprinklers, overdrukinstallaties en branddetectie in het gebouw. Gérard: “Omdat er sprake is van een wokkeltrappenhuis in de woontoren bedachten we bovendien een maatwerkoplossing. Het gaat dan om een specifiek rookbeheersingssysteem, direct grenzend aan het trappenhuis, dat is afgestemd op de geometrie van het gebouw.”

VOORKOMEN VAN GELUIDOVERLAST

Naast brandveiligheid adviseren we ook over de akoestiek en bouwfysica van de woontoren. Michiel Hagenouw, senior adviseur bouwfysica, brandveiligheid, akoestiek en duurzaamheid: “Qua akoestiek zorgen we er bijvoorbeeld voor dat er geen geluidoverlast is van de horeca, fitness en andere commerciële invulling op de begane grond, of tussen de appartementen onderling. Ook dachten we mee over de detaillering van de elementengevel. Een elementengevel wordt nog niet veel toegepast in woningbouw. Dit betekent dat we maatwerkoplossingen voor de details moesten bedenken om aan de combinatie van zware akoestische, bouwfysische en brandtechnische eisen te voldoen.”

DUURZAAMHEIDSAMBITIES

Ons bouwfysisch advies heeft betrekking op onder andere de hoeveelheid daglicht in de appartementen. Michiel: “Daarnaast hebben we de duurzaamheidsambities vastgelegd middels GPR Gebouw. Al met al is het een bijzonder project, zeker omdat het hier gaat om een van de eerste en hoogste woontorens in Amsterdam en de Sluisbuurt.”

De bouw van de woontoren start in december 2021, de oplevering staat gepland voor medio 2024.

BeeldmateriaalAbsent Matter 2021.

Adviseurs (2)

Adviseur Michiel  Hagenouw
Michiel
Hagenouw
Adviseur bouwfysica, vennoot
Adviseur Gérard van Oosteren
Gérard
van Oosteren
Adviseur brandveiligheid