Samen werken aan een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving?
- BezoekadresKelvinbaan 40, 3439 MT Nieuwegein (2e etage)
- PostadresPostbus 1475, 3430 BL Nieuwegein
- Telefoon030-2311377
- E-mailinfo@lbpsight.nl
24 mei 2021
In de Amsterdamse Sluisbuurt – een nieuw te creëren wijk op Zeeburgereiland – staat duurzaamheid centraal. De toekomstige wijk kenmerkt zich door een stedelijk én autoluw karakter, met huur- en koopwoningen voor alle typen huishoudens. Naast het autoluwe karakter, inclusief smart mobility-concepten, wordt er bij de ontwikkeling van de Sluisbuurt rekening gehouden met hergebruik van de gebouwen in de toekomst. Wij adviseren over de brandveiligheid, akoestiek en bouwfysica van de eerste woontoren binnen dit bijzondere project.
Gérard van Oosteren, senior adviseur brandveiligheid: “Via ontwikkelend bouwer J.P. van Eesteren zijn wij gevraagd mee te werken aan dit project. Het project bestaat uit een woontoren van honderd meter hoog met 33 verdiepingen, en naastgelegen laagbouw. Bij het ontwerp van dergelijke hoogbouw is het belangrijk om zo snel mogelijk met brandveiligheid aan de slag te gaan. Wij schreven daarom de uitgangspuntendocumenten en schakelden in een vroeg stadium met het ontwerpteam van architect, installatieadviseur, constructeur en ontwikkelaar.”
Ons advies op het gebied van brandveiligheid omvat onder andere de brandbeveiligingsinstallaties, zoals sprinklers, overdrukinstallaties en branddetectie in het gebouw. Gérard: “Omdat er sprake is van een wokkeltrappenhuis in de woontoren bedachten we bovendien een maatwerkoplossing. Het gaat dan om een specifiek rookbeheersingssysteem, direct grenzend aan het trappenhuis, dat is afgestemd op de geometrie van het gebouw.”
Naast brandveiligheid adviseren we ook over de akoestiek en bouwfysica van de woontoren. Michiel Hagenouw, senior adviseur bouwfysica, brandveiligheid, akoestiek en duurzaamheid: “Qua akoestiek zorgen we er bijvoorbeeld voor dat er geen geluidoverlast is van de horeca, fitness en andere commerciële invulling op de begane grond, of tussen de appartementen onderling. Ook dachten we mee over de detaillering van de elementengevel. Een elementengevel wordt nog niet veel toegepast in woningbouw. Dit betekent dat we maatwerkoplossingen voor de details moesten bedenken om aan de combinatie van zware akoestische, bouwfysische en brandtechnische eisen te voldoen.”
Ons bouwfysisch advies heeft betrekking op onder andere de hoeveelheid daglicht in de appartementen. Michiel: “Daarnaast hebben we de duurzaamheidsambities vastgelegd middels GPR Gebouw. Al met al is het een bijzonder project, zeker omdat het hier gaat om een van de eerste en hoogste woontorens in Amsterdam en de Sluisbuurt.”
De bouw van de woontoren start in december 2021, de oplevering staat gepland voor medio 2024.
Beeldmateriaal: Absent Matter 2021.