10 april 2025

Afstudeeronderzoek ‘Brandveiligheid in de CLT-bouw’

De bouwsector staat voor de uitdaging om de CO₂-uitstoot te verminderen en over te schakelen op duurzame bouwmethoden. Hout, en specifiek cross-laminated timber (CLT) is een veelbelovend bouwmateriaal vanwege de hernieuwbare aard, CO₂-opslagcapaciteit en technische mogelijkheden om complexe en hoge gebouwen te realiseren. Tegelijkertijd brengt het gebruik van CLT specifieke uitdagingen met zich mee, met name op het gebied van brandveiligheid.

Het gebruik van hout in een gebouw kan zorgen voor extra vuurlast, met langere brandduur, uitslaande vlammen en hogere temperaturen tot gevolg. Toch is brandveilig bouwen met hout zeker mogelijk. Dit vormde voor ons de aanleiding om meer te willen weten over de brandveiligheidsaspecten van CLT. Rimmer Jorritsma, student Bouwkunde aan de Hogeschool Inholland Haarlem, heeft tijdens zijn afstudeerstage bij LBP|SIGHT onderzoek gedaan naar deze aspecten. Onder begeleiding van brandveiligheidsadviseurs Bram Kersten en Siuhang Chan schreef hij de scriptie ‘Brandveiligheid in de CLT-bouw’.

Brandveilig bouwen met hout | Bouwfysica | LBP|SIGHT

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Brandveiligheid en de rol van CLT in de bouw

Rimmer legt uit: “Het gebruik van hout in de bouw wordt steeds vaker gepromoot vanwege de bijdrage aan CO₂-reductie. Echter, brandveiligheid vormt een belangrijke uitdaging, vooral door het beperkte aantal tests en het ontbreken van afstemming in de regelgeving. Het bouwen met CLT biedt zowel voordelen als specifieke risico’s. Mijn onderzoek richtte zich dan ook op de vraag hoe de brandbaarheid van CLT invloed heeft op de brandveiligheid in zowel kantoor- als woongebouwen.”

Om dit te onderzoeken, combineerde Rimmer literatuuronderzoek, simulaties met Ozone-software, interviews met brandveiligheidsdeskundigen en casestudies. De conclusie van zijn onderzoek: bouwen met CLT brengt specifieke risico’s met zich mee door de hogere vuurlast. Dit kan leiden tot hogere temperaturen, snellere brandverspreiding, delaminatie van het hout, en een verhoogd risico op flashover. “Uit mijn onderzoek blijkt dat de huidige regelgeving onvoldoende rekening houdt met deze risico’s,” legt Rimmer uit. “Veel testen gebruiken een standaard brandkromme, die niet altijd geschikt is voor CLT. Ik heb specifieke artikelen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) geanalyseerd en aanbevelingen gedaan om deze beter af te stemmen op houtbouw.

Uit mijn onderzoek blijkt dat aanpassing van de regelgeving in de toekomst noodzakelijk is om de brandveiligheid van CLT-gebouwen beter te waarborgen,” concludeert Rimmer. “Tot die tijd is het advies voor brandveiligheidsadviseurs om rekening te houden met de verhoogde risico’s en gebruik te maken van de ontwikkelde tool.”

Ontwikkeling van een toepasbare tool voor CLT-toetsing

Als onderdeel van zijn afstudeeronderzoek heeft Rimmer een praktische tool ontwikkeld waarmee het brandveiligheidsniveau van CLT-gebouwen eenvoudig kan worden getoetst. De tool bevat specifieke controlelijsten met eisen voor verschillende situaties. Brandveiligheidsadviseurs kunnen de tool gebruiken om te bepalen welke aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn voor de brandveiligheid van CLT-constructies.

Rimmer vertelt: “Deze tool helpt bij het bepalen of een gebouw voldoet aan de vereisten van het Bbl, met verhoogde eisen bij een hogere vuurlast. De tool maakt onderscheid tussen de verschillende gebouwfuncties, van kantoor- en woonfuncties. Zo draagt het bij aan de veilige toepassing van CLT in gebouwen tot een hoogte van 70 meter.”

Toegevoegde waarde voor LBP|SIGHT

Het afstudeeronderzoek van Rimmer Jorritsma is voor LBP|SIGHT van toegevoegde waarde. Afstudeerbegeleider Bram Kersten legt uit waarom: “Bij LBP|SIGHT werken we al aan veel uiteenlopende houtbouwprojecten, waarbij de complexiteit, omvang en hoogte van de gebouwen uitdagingen met zich meebrengen. We zien ook dat brandveiligheid steeds belangrijker wordt, zeker nu houtbouw volop in de aandacht staat. We hebben zelf kleinschalig onderzoek en berekeningen uitgevoerd, maar Rimmer heeft dit verder uitgediept met gedetailleerde analyses. Zijn onderzoek biedt een helder overzicht van de huidige wet- en regelgeving: waar deze aansluit en waar aanpassingen nodig zijn. Ook laat het onderzoek zien welke maatregelen we zelf kunnen nemen om brandveilig bouwen met CLT beter te onderbouwen. Het onderzoek is daarmee van toegevoegde waarde omdat de resultaten direct toepasbaar zijn in onze projecten.”

Vakgebieden (1)

Medewerkers (2)

Adviseur Bram Kersten
Bram
Kersten
Adviseur brandveiligheid
Adviseur Siuhang Chan
Siuhang
Chan
Adviseur brandveiligheid