4 december 2024

BioBlow in Nationale Milieudatabase: biobased isolatiemateriaal van stro

In de bouwsector wordt er steeds vaker overwogen om (meer) voor duurzame materialen te kiezen. Zo heeft Vestjens, een stroverwerkingsbedrijf, BioBlow ontwikkeld: een biobased en duurzaam isolatiemateriaal van natuurlijk stro, nu officieel opgenomen in de Nationale Milieudatabase (NMD). Deze belangrijke mijlpaal werd bereikt na meer dan een jaar van intensieve samenwerking, dataverzameling en berekeningen.

Wat BioBlow onderscheidt, is dat stro geen nieuwe grondstof is, maar al eeuwenlang wordt gebruikt voor toepassingen zoals strooisel en diervoeding. Vestjens heeft dit verder ontwikkeld, waarbij het stro wordt toegepast als biobased isolatiemateriaal; BioBlow. Voor de opname van BioBlow in de NMD was diepgaand inzicht in het productieproces belangrijk, wat een uitdaging vormde omdat sommige gegevens niet direct beschikbaar waren.

Dankzij de inzet van duurzaamheidsadviseurs Lara Valstar en David van Nunen, die een levenscyclusanalyse (LCA) voor BioBlow hebben uitgevoerd, werd BioBlow uiteindelijk opgenomen in de NMD.

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Belang van goede milieudata in de NMD

Zodra de milieuverklaring van een product met een relatief lage impact in de NMD is opgenomen, maakt dit het aantrekkelijker om het product toe te passen bij de realisatie van duurzame bouwwerken. De rekeninstrumenten die de MPG-score berekenen gebruiken namelijk de gegevens uit de NMD. Daarnaast is het voor BREEAM-NL ook gunstig om merkspecifieke NMD-milieuverklaringen te gebruiken in het gebouw.

Zo ervaarde Vestjens dit bij de ontwikkeling van hun product: “De vraag naar een LCA voor BioBlow kwam voort uit verzoeken van grote bouwbedrijven. Omdat wij hier zelf geen ervaring mee hadden en het een ingewikkeld proces is, gingen we op zoek naar een bedrijf die dit voor ons kon uitvoeren. Via een andere partij werd ons aangeraden om contact op te nemen met LBP|SIGHT.
– Filipe Duijf, Bedrijfsleider bij BioBlow

Uitdagingen in de LCA

Lara en David hebben een uitgebreide levenscyclusanalyse (LCA) voor BioBlow uitgevoerd. Hiervoor hebben zij de milieuprestaties van het product gedetailleerd in kaart gebracht, waarbij aspecten zoals productieprocessen, transport en de impact van stro op het milieu werden onderzocht.

De samenwerking verliep erg goed. Omdat er veel informatie nodig was, hebben David en Lara ons geholpen om alle bedrijfsgegevens te verzamelen, wat in de agrarische sector niet vanzelfsprekend is. Zij begeleidden ons gedurende het gehele proces en hielpen ons waar nodig.
– Filipe Duijf, Bedrijfsleider bij BioBlow

Bijdrage aan de bouwtransitie

Dankzij de LCA kon de milieu-impact van BioBlow worden gekwantificeerd. Deze data is belangrijk voor bredere implementatie van BioBlow in de bouwsector. Zo krijgen bouwers de mogelijkheid om een goed onderbouwde en verantwoorde keuze te maken voor (biobased) isolatiemateriaal. Met korte ketens en lokale productie draagt BioBlow bij aan de Nederlandse biobased bouwagenda.

Nu BioBlow in de Nationale Milieudatabase is opgenomen, verwachten we een gestage groei van het product. We zien al een duidelijke toename in grote aanvragen, wat een andere situatie is dan voorheen. Dit is een belangrijke stap voor ons bedrijf, omdat het laat zien dat BioBlow steeds meer erkend wordt als een duurzaam alternatief in de bouwsector.
– Filipe Duijf, Bedrijfsleider bij BioBlow

Duurzaam verder

Bij LBP|SIGHT blijven we ons inzetten voor het opstellen van de juiste milieudata, voor toepassing binnen de bouw. Dit doen wij voor een breed scala aan bouwmaterialen en bouwproducten, zoals biobased materialen, metalen bouwproducten, steenachtige producten, kunststoffen, installaties, circulaire bouwconcepten en nog veel meer. Deze milieudata, en de inzichten die de bedrijven krijgen uit het proces en de LCA-zwaartepunten, dragen bij aan de circulaire bouweconomie.

Hoe Vestjens verder gaat: “Miscanthus, een ander product waar we momenteel aan werken, heeft veel potentieel als isolatie- en plaatmateriaal. Na de positieve resultaten met BioBlow, willen we nu ook voor Miscanthus een levenscyclusanalyse door LBP|SIGHT laten uitvoeren.
– Filipe Duijf, Bedrijfsleider bij BioBlow

Meer over biobased materialen

Deze ontwikkeling biedt ook voordelen voor onze interne kennisontwikkeling, aangezien de data beschikbaar komt voor adviseurs die zich bezighouden met duurzame bouwoplossingen. Zo kunnen zij deze kennis en data inzetten bij vergelijkbare duurzaamheidsprojecten. Onze adviseurs onderzoeken namelijk steeds vaker of biobased materialen kunnen worden toegepast.

Meer weten over deze ontwikkeling? Lees dan ons artikel Duurzaam materiaalgebruik in de bouw.

Medewerkers (2)

Adviseur David van Nunen
David
van Nunen
Adviseur duurzaamheid
Adviseur Lara  Valstar
Lara
Valstar
Adviseur duurzaamheid