23 oktober 2018

De Gouden Piramide voor woon-werkgebouw Patch22

Op 27 september ontving Lemniskade Projecten de Gouden Piramide voor het woon-werkgebouw Patch22 in Amsterdam-Noord. Een project waarbij wij hebben geadviseerd op het gebied van bouw en ruimtelijke ordening. De Gouden Piramide is de tweejaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur en gebiedsontwikkeling.

Gouden Piramide Patch22 © Lemniskade en Gouden Piramide

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

PATCH22 DUURZAAM DOOR OPTIMALE FLEXIBILITEIT

Patch22 is een gebouw dat bijzonder goed scoort op duurzaamheid. Dit zit hem vooral in de volgende 3 elementen:

  • De wijze van energieopwekking: er is gebruikgemaakt van een houtpalletkachel in combinatie met PV-panelen.
  • Het grote aandeel hernieuwbare materialen: het grote aandeel hout als bouwmateriaal in het gebouw is uniek. De kolommen, wanden en gevelbekleding zijn volledig in hout uitgevoerd.
  • De hoge flexibiliteit van het gebouw: bewoners kunnen hun woningen zonder aanpassingen aan het casco samenvoegen of splitsen. De volgende bewoners kunnen op hun beurt het appartement weer helemaal opnieuw indelen. Bijvoorbeeld door de entree, de keuken en het sanitair te verplaatsen.
Gouden Piramide Patch22 © Lemniskade en Gouden Piramide

LBP|SIGHT WAS BETROKKEN BIJ DE ADVISERING RUIMTELIJKE ORDENING EN BOUW

Het bouwplan Patch22 paste niet helemaal in het bestemmingsplan Buiksloterham. Onze adviseur Chris Weevers van milieu en ruimtelijke ordening heeft Lemniskade ondersteund bij de formele procedures en benodigde geluidonderzoeken voor de gemeente Amsterdam.

Onze adviseurs Ingrid van de Cruijs en Janneke van der Weerd hebben geadviseerd over duurzaamheid, bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid. Zo ontstonden de glazen delen bij de balkons: een oplossing die geluidwerend werkt en waar de bewoners veel comfort van hebben.

ER KAN MEER DAN DE TRADITIONELE MARKTPARTIJEN DENKEN

Architect Tom Frantzen en bouwmanager Claus Oussoren van Lemniskade laten met Patch22 zien dat belemmeringen op technisch, juridisch en financieel vlak niet onoverkomelijk zijn. Ze zijn trouw gebleven aan hun ideeën en wisten die tot het uiterste door te voeren. Een bevlogen en vasthoudende invulling van het opdrachtgeverschap is hard nodig. Juist nu de bouw weer in de lift zit.

Medewerkers (2)

Adviseur Ingrid  van de Cruijs
Ingrid
van de Cruijs
Adviseur bouwakoestiek en bouwfysica
Adviseur Janneke van der Weerd
Janneke
van der Weerd
Adviseur bouwfysica en duurzaamheid, directeur, vennoot