3 april 2023

Girls’ Day 2023: ‘Hands on de impact van ontwerpkeuzes ervaren’

Op donderdag 30 maart ontving LBP|SIGHT voor de achtste keer een groep meiden tijdens Girls’ Day, een initiatief van VHTO Expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. Dit keer bezochten leerlingen van het Oosterlicht College uit Nieuwegein ons kantoor – letterlijk bij hen om de hoek – om meer te leren over werken in bèta en techniek via workshops bouwakoestiek, bouwfysica en circulariteit. Op die laatste workshop zoomen we in dit artikel in, want daar werd – met beleid, dat wel – gehakt, gebroken en gesloopt.

Susanne Visch, adviseur duurzaamheid en circulariteit en Marleen Bekooij, junior adviseur ruimte en milieu en Benthe Vermaas verzorgden de workshop ‘Circulariteit in keukenapparatuur’: “In de workshop vertelden we eerst wat meer over de R-ladder – in het kort: reduce, reuse, recycle. Zo is over het algemeen minder producten gebruiken beter dan hergebruiken. Hergebruiken beter dan recyclen. En recyclen beter dan verbranden. Ook legden we uit wat een levenscyclusanalyse van een product is. Dit is een methode om de milieubelasting van een product te bepalen gedurende de hele levenscyclus: van winning van de grondstoffen, via productie, transport en gebruik tot afvalverwerking.”

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Work it!

Maar… in een workshop moet vooral gewerkt worden. Tijd voor actie dus! “De meiden haalden zelf een apparaat uit elkaar en bekeken hoe de levenscyclus van dit apparaat verbeterd kan worden.” Benodigdheden: vier tosti-ijzers, twee koffiezetapparaten en wat tools als schroevendraaiers en inbussleutels. “We kiezen bewust voor een heel praktische aanpak, omdat dit natuurlijk veel meer aanspreekt dan een college. Bovendien maken de meiden zo op een laagdrempelige manier kennis met milieu-impact en duurzaamheid. En daarnaast… dingen uit elkaar halen is ook gewoon leuk!”

Slimmer ontwerpen

Tijdens het uit elkaar halen van de apparaten onderzochten de meiden wat de ontwerpers slimmer hadden kunnen aanpakken om de levenscyclus te verlengen. Denk bijvoorbeeld aan manieren om het apparaat beter demonteerbaar te maken, of door minder materialen te hoeven gebruiken. “Via de zijlijn hebben we dan ook nog de link gelegd met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Heb je bijvoorbeeld minder koper nodig in je apparaat? Dan is dat niet alleen beter voor het milieu – het betekent ook dat minder mensen de mijnen in hoeven om de koper te winnen.”

Actueel en relevant

Waarom kozen Susanne, Marleen en Benthe eigenlijk voor de levenscyclusanalyse als onderwerp voor de workshop? “Het is een actueel en relevant onderwerp dat bovendien in steeds meer sectoren gaat spelen. Voor gebouwen en gebouwonderdelen bestaat de Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken, waarin de MilieuKostenIndicator (MKI) de basis is om producten met elkaar te kunnen vergelijken en zo de meest milieubewuste, duurzame keuze te kunnen maken. Soortgelijke methodieken worden nu ook ontwikkeld voor andere productgroepen, zoals machines – hierbij zijn we vanuit de maakindustrie bij betrokken.”

Exploded view

Even terug naar de workshop voor Girls’ Day: wat gaat er met de tosti-ijzers en de koffiezetapparaten gebeuren ná Girls’ Day? “Die brengen we netjes naar de milieustraat. Maar niet voordat we er een paar mooie exploded view-plaatjes van hebben geschoten!”

Medewerkers (3)

Adviseur Susanne Visch
Susanne
Visch
Adviseur duurzaamheid
Adviseur Marleen Bekooij
Marleen
Bekooij
Adviseur milieu
Adviseur Benthe  Vermaas
Benthe
Vermaas
Adviseur duurzaamheid