Girlsday 2017: Ichtus Lyceum Driehuis op bezoek bij LBP|SIGHT

13-04-2017

We kregen vandaag 27 meiden uit de tweede klas van het Ichtus Lyceum uit Driehuis op bezoek. Want het was Girlsday! Een dag waarop meisjes tussen de 10 en 15 jaar kennis kunnen maken met technische beroepen.

Lees verder

Girlsday 2017: Ichtus Lyceum Driehuis op bezoek bij LBP|SIGHT
Girlsday 2017: Ichtus Lyceum Driehuis op bezoek bij LBP|SIGHT
Girlsday 2017: Ichtus Lyceum Driehuis op bezoek bij LBP|SIGHT
Girlsday 2017: Ichtus Lyceum Driehuis op bezoek bij LBP|SIGHT

Tijdens Girlsday probeerden onze adviseurs de meiden enthousiast te maken over een paar van onze vakgebieden. Vandaag kwamen akoestiek, brandveiligheid en ruimtelijke ordening aan bod. 

Janneke van der Weerd (adviseur bouwfysica en duurzaamheid) trapte af op deze dag. Ze vertelde de meiden over wat LBP|SIGHT allemaal doet. Ook vertelde ze over haar lievelingsproject: het Passiefhuis in Houten. Dit is een woning waar duurzaamheid een grote rol speelt. Na de presentatie splitsten de meiden zich in drie groepjes om praktische opdrachten uit te voeren. 

MET EEN KANO NAAR DE MCDONALDS 

Adviseurs Fieke van der Linden (adviseur ruimtelijke ordening) en Ingrid Driessen (adviseur milieu) legden de meiden uit waar je rekening mee moet houden als je een wijk gaat ontwikkelen. 

Ingrid Driessen vond het erg leuk om te zien hoe de jonge meiden zo out-of-the-box konden denken. “Eén groepje bedacht bijvoorbeeld een woonwijk in het water, waar je overal alleen met een kano kan komen. Er was goed nagedacht over de wijk, er was een logische indeling en alle voorzieningen waren aanwezig. Maar dat je dan met een kano naar de McDonalds kan, zoiets kan ik niet bedenken.” 

MEERDERE WEGEN NAAR ROME

Adviseur brandveiligheid Sara van der Valk vertelde de meiden alles over brandveiligheid in gebouwen. Haar groep ging op zoek naar de vluchtroutes in ons gebouw. Na een korte aarzeling over welke route ze moesten volgen, splitste de groep zich op. “Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden”, riep één van de meiden. Ze zochten de snelste weg naar buiten en kwamen weer samen bij het verzamelpunt buiten. 

Sara van der Valk was best onder de indruk van wat de meiden al wisten over brandveiligheid. “Het was goed te merken dat ze al vaker ontruimingsoefeningen op school hebben meegemaakt. Ze dachten echt mee en waren alert op alle brandveiligheidsvoorzieningen die er hier zijn. Maar er kwamen ook slimme vragen, zoals “wat moet je doen als er brand uitbreekt in het trappenhuis”?” 

3, 2, 1, GILLEN MAAR

Onder leiding van Ingrid van de Cruijs (adviseur bouwfysica en akoestiek) gingen de meiden aan de slag met akoestisch onderzoek. Met speciale apparatuur onderzochten de meiden de nagalmtijd in verschillende kantoorruimtes. Ook leerden ze over geluidisolatie en contactgeluidisolatie. 

Met een geluidsmeter checkte Ingrid hoeveel dB aan geluid de meiden konden produceren. Na enige aarzeling van de meiden schoot de meter naar ruim 110 dB. Want gillen, dat konden ze wel! 

ADVOCAAT, ARTS OF JUF

Veel meiden van het Ichtus lyceum wisten nog niet wat ze later wilden worden. “Ik snap heel goed dat ze dat nog niet weten, dat wist ik op die leeftijd ook nog niet,” zegt Ingrid Driessen. “Daarom vind ik het hartstikke goed dat er een dag als Girlsday is bedacht om de meiden kennis te laten maken met welke technische beroepen er eigenlijk allemaal zijn. Want er is veel meer te kiezen dan alleen advocaat, arts of juf.” 

25% VROUWEN

“Door mee te doen met Girlsday hopen we te laten zien dat een technisch beroep absoluut niet alleen voor mannen is weggelegd,” zegt Janneke van der Weerd. Het aantal vrouwen binnen onze branche blijft nog steeds achter bij het aantal mannen. Ook bij LBP|SIGHT zijn de vrouwen in de minderheid, in ons bedrijf is bijna een kwart van de adviseurs vrouw. En dat mag zeker nog wel omhoog. 

OVER GIRLSDAY

Girlsday is een initiatief van VHTO, het expertisebureau in Nederland op het gebied van meisjes/vrouwen en bètawetenschap, techniek en ICT. Dit was de 7e editie van de Girlsday, er deden dit jaar bijna 11.000 meiden tussen de 10 en 15 jaar aan mee.