13 juli 2021

Informatie toevoegen aan uw BIM-model: zo doen we dat

BIM-modellen vormen een belangrijke gedeelde informatiebron voor architecten, aannemers, ontwikkelaars, installateurs en andere partijen in de bouwkolom. Vanuit LBP|SIGHT leveren we onze diensten en informatie direct in uw BIM-model. Sierd Tilma, adviseur brandveiligheid en bouwfysica en gespecialiseerd in BIM en parametrisch ontwerp, vertelt hoe dat precies werkt.

“Als opdrachtgevers bij ons aankloppen voor een nieuw project, maken we eerst duidelijke afspraken. Die worden vastgelegd in een BIM-protocol en informatieleveringsschema (ILS). We bepalen bijvoorbeeld welke informatie we vanuit LBP|SIGHT aanleveren en in welke fase van het project. Ook kijken we welke informatie van andere partijen we nodig hebben voor onze eigen werkzaamheden. De informatie die wij leveren heeft betrekking op onze eigen expertises. Bijvoorbeeld de vereiste waardes voor geluidwerendheid of brandwerendheid van binnenwanden.”

Informatie toevoegen BIM-model

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

INFORMATIE TOEVOEGEN VIA BIMLINK

Voor het toevoegen van deze informatie maken onze adviseurs vervolgens gebruik van BIMlink. Sierd vertelt: “Zodra opdrachtgevers een BIM-model beschikbaar hebben, kunnen ze het via BIMlink uploaden. Vervolgens voegen wij de benodigde informatie toe aan de parameters die zijn aangemaakt door de eigenaar van het model. Bijvoorbeeld: een architect maakt een bouwkundig BIM-model en geeft daarin alle binnenwanden een parameter mee voor brandwerendheid. Wij voegen dan voor de desbetreffende wanden de waarde toe die bij de vereiste brandwerendheid hoort, bijvoorbeeld dertig of zestig minuten. De architect blijft eigenaar van het model en kan de toegevoegde informatie in het model vervolgens weer downloaden in zijn eigen model. Aannemers of onderaannemers gebruiken de info daarna om begrotingen te maken of de juiste materialen in te kopen. Ondertussen blijven wij de gegevens bijhouden. Eisen – en daarmee parameters – kunnen immers veranderen.”

Informatie toevoegen BIM-model

VERKEERDE INTERPRETATIES ZIJN VERLEDEN TIJD

Het grootste voordeel van deze werkwijze is volgens Sierd dat verkeerde interpretaties worden uitgesloten. “Er kan geen mismatch meer ontstaan tussen onze tekstuele rapportages en de interpretatie van anderen die de informatie verwerken in het BIM-model. De informatie komt rechtstreeks bij de bron vandaan, en vanuit LBP|SIGHT zijn we verantwoordelijk voor de door ons aangeleverde gegevens. Verder wordt de informatie die we toevoegen via BIMlink gekoppeld aan het element-ID van het BIM-model. Als er in de tussentijd verder wordt gewerkt aan het model en er dingen veranderen, komt de informatie die wij hebben toegevoegd zo alsnog op de goede plek terecht.”

NIEUWE MOGELIJKHEDEN

De mogelijkheden voor het toevoegen van informatie aan BIM-modellen worden steeds uitgebreider. Dat blijkt bijvoorbeeld tijdens de samenwerking met aannemer en projectontwikkelaar De Nijs, waarbij we adviseren over de ontwikkeling van een appartementengebouw in Amsterdam. Bob van der Borg, adviseur bouwfysica en geluid, is hierbij betrokken: “Binnen dit project werkt de architect met Archicad, terwijl BIMlink vooralsnog vooral is ingericht op Revit. Dankzij BIMcollab ZOOM, aangeleverd vanuit De Nijs, kunnen we alsnog onze informatie over brandveiligheid, bouwfysica en akoestiek toevoegen aan het BIM-model. In dit specifieke geval doen we dat door issues aan te maken, gebouwelementen te selecteren en vervolgens onze opmerkingen over de waardes van dat element toe te voegen.”

MEER WETEN OVER ONZE DIENSTEN?

Of het nu gaat om bouwkundige, constructieve of installatietechnische modellen, wij kunnen onze informatie direct toevoegen aan uw BIM-model. Op dit moment doen we dat nog in combinatie met een traditionele beoordeling en rapportage, in de toekomst wordt het ook mogelijk om informatie alleen nog via BIM-modellen door te geven. Wilt u meer weten over de rol van BIM in onze adviesdiensten? Neem contact op met Sierd Tilma.

Adviseurs (2)

Adviseur Sierd Tilma
Sierd
Tilma
Adviseur brandveiligheid
Adviseur Bob van der Borg
Bob
van der Borg
Adviseur bouwfysica