9 augustus 2017

Jonge vluchtelingen van New Dutch Connections op bezoek bij LBP|SIGHT

Een groep van zes jonge vluchtelingen van New Dutch Connections kwam gistermiddag op bezoek bij LBP|SIGHT. We keken met ze naar de brandveiligheid van kantoren en woningen, leerden ze over thermo- en geluidmetingen en maakten een plan voor een nieuwe stad.

New Dutch Connections

ORIËNTATIE OP BEROEPSKEUZE

De jonge vluchtelingen hebben allemaal een verschillende achtergrond. Ze kwamen onder andere uit Afghanistan, Burkina Faso en Eritrea. Ze zijn nog niet lang in Nederland, pas tussen de 3 en 18 maanden. In afwachting van hun asielaanvraag gaan ze naar de Internationale Schakelklas om vooral Nederlands te leren.

Ze oriënteren zich in de zomervakantie op een vervolgstap: welke opleiding gaan ze daarna volgen en wat voor beroep willen ze later uitoefenen? Onze adviseurs vertelden de jongeren in dat kader over onze werkzaamheden.

REGELS EN VERGADEREN

Bij de workshops werden de cultuurverschillen snel duidelijk, bijvoorbeeld bij de workshop ruimtelijke ordening. Adviseur Fieke van der Linden vroeg of er in het land van herkomst van de jongeren regels waren bij het bouwen van een huis. De Afghaanse Hares (17) vertelde dat je in zijn land alleen een verklaring van de gemeente nodig hebt dat de grond sterk genoeg is om het aantal verdiepingen van een gebouw te dragen. En als je die hebt, ga je gewoon bouwen.

Toen de jongeren de opdracht kregen om samen een stad in te richten, was het grappig om te merken dat de woorden ‘regels’ en ‘vergaderen’ al in hun Nederlandse woordenschat voorkwamen. Het was boeiend om te zien hoe ze over de invulling van de stad dachten. Maar uiteindelijk kwamen ze toch tot mooie ‘compromissen’. Ook al zo’n typisch Nederlands woord.

New Dutch Connections

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

HOGE HAKKEN VAN DE BOVENBUURVROUW

Trainee Maaike Bron liet de jongens de meetapparatuur zien waar zij mee werkt als het om bouwfysica en akoestiek gaat. Met een thermografische camera keken ze naar de verschillende temperaturen boven een bakje ijs en een waxinelichtje.

De meeste indruk maakten het hamerapparaat en de geluidbox die gebruikt worden bij akoestische metingen. Al snel werd de vergelijking gemaakt tussen het hamerapparaat en de hoge hakken van vrouwen, als die bijvoorbeeld boven je zou wonen in een appartement en over het laminaat loopt. En hoewel Bron de jongens gewaarschuwd had voor de herrie, schrokken ze er toch een beetje van.

VEILIGHEID EN GEZONDHEID IN EEN GEBOUW

In een korte quiz testte adviseur Sierd Tilma de kennis van de jongeren over brandveiligheid en de Nederlandse regels op dat gebied. Ook liet hij ze een video zien over een onderzoek waarbij de brandwerendheid van glas werd gemeten.

Tilma vertelt waarom hij het belangrijk vindt om hier iets over uit te leggen. “In de landen waar deze jongeren vandaan komen is het niet gewoon dat er zo gedetailleerd wordt gekeken naar de veiligheid en gezondheid van de gebruikers van een bouwwerk. Ik vind het belangrijk om te laten zien welke gevolgen bijvoorbeeld de keuze van materialen heeft op de veiligheid van een gebouw. En dat is denk ik goed gelukt.”

LBP|SIGHT EN MVO

Bij LBP|SIGHT vinden we het belangrijk om onze kennis te delen, in het bijzonder met de jonge generatie. Daarom nemen we deel aan landelijke evenementen zoals Girlsday en organiseren we zelf lessen voor het (basis)onderwijs. Onze mvo-werkgroep denkt na over geschikte initiatieven waarbij we onze kennis kunnen overdragen.

Adviseur Fieke van der Linden zit in die mvo-werkgroep van LBP|SIGHT. Ze vindt een goede beroepskeuze erg belangrijk. “Ik ben door mijn ouders altijd gestimuleerd om een studie te volgen die ik leuk vind en een baan te zoeken waar ik met plezier mee bezig ben. Ik vind het belangrijk dat iedereen zijn toekomstdromen kan najagen en een vak kan leren omdat het leuk is”, legt ze uit.

Over Stichting New Dutch Connections 
New Dutch Connections inspireert en motiveert jonge asielzoekers om opnieuw in zichzelf te geloven en anderen te betrekken bij het realiseren van hun toekomstdromen. Dit doen ze met de ToekomstAcademies door heel Nederland. NDC werkt samen met bedrijven en partners om onder andere leermodules te ontwikkelen. Meer informatie op newdutchconnections.nl.

Medewerkers (2)

Adviseur Sierd Tilma
Sierd
Tilma
Adviseur brandveiligheid en bouwfysica
Adviseur Maaike Bron
Maaike
Bron
Adviseur bouwfysica, duurzaamheid en energie