LBP|SIGHT werkte mee aan prijswinnende nieuwe opzet publiekslocatie in stadhuis Rotterdam

16-11-2018

De transformatie en renovatie van de stadswinkel in het Rotterdamse stadhuis is in de prijzen gevallen. Het ontwerp kreeg de prijs voor Interieur van het Jaar 2018. Wij adviseerden op het gebied van akoestiek, brandveiligheid en bouwfysica bij dit prestigieuze project.

Lees verder

LBP|SIGHT werkte mee aan prijswinnende nieuwe opzet publiekslocatie in stadhuis Rotterdam
LBP|SIGHT werkte mee aan prijswinnende nieuwe opzet publiekslocatie in stadhuis Rotterdam
LBP|SIGHT werkte mee aan prijswinnende nieuwe opzet publiekslocatie in stadhuis Rotterdam
LBP|SIGHT werkte mee aan prijswinnende nieuwe opzet publiekslocatie in stadhuis Rotterdam

‘Dienstverlening van deze tijd’

De servicebalie is na een grondige verbouwing teruggeplaatst in het centraal gelegen hof. “Er is nu één grote open ruimte die past bij de dienstverlening van deze tijd”, legt Siuhang Chan uit. Hij is bij ons adviseur op het gebied van brandveiligheid en bouwfysica. “Er is geen sprake meer van gescheiden ruimtes, maar van een groot aantal flexplekken.” Daarbij is er nu openheid, transparantie, maar hebben de bezoekers ook privacy.

Voor de verbouwing die tot een nieuwe indeling moest leiden, waren natuurlijk wel vergunningen nodig. “Onder meer dat traject hebben wij verzorgd”, aldus Siuhang. “Daarnaast hebben we een rapportage over de brandveiligheid geleverd.”

Andere vluchtroutes

Vanwege de nieuwe indeling waren namelijk ook andere vluchtroutes nodig. “Je moet respect hebben voor zo’n monument”, merkt onze adviseur op. “Je kunt niet zomaar een gat in de gevel maken. Wij hebben de bestaande brandscheidingen en vluchtroutes in kaart gebracht en geoptimaliseerd.”

Ook voor wat betreft de bouwfysica waren de adviseurs van  LBP|SIGHT bij dit project actief. “Omdat de servicebalie een andere plek kreeg, moesten we onder meer een daglichtberekening maken”, aldus Siuhang. “Want ook middenin de ruimte moet natuurlijk voldoende daglicht zijn.” Verder hadden de adviseurs veel werk aan de akoestiek.

Gevolgen voor akoestiek

“Daarmee is vooral collega Michiel Verrips bezig geweest”, zegt Siuhang. “Hij is bij ons adviseur bouwakoestiek.” De andere indeling, met veel meer openheid, had gevolgen voor de ruimteakoestiek.

Het stadhuis is immers geen standaard nieuwbouw, maar bevat een grote ruimte met hoge gewelven en glazen daklicht. “Michiel moest het galmeffect zien te dempen, maar dat was geen eenvoudige opgave”, licht hij toe. “Je kunt niet simpelweg een plafond ophangen. Michiel moest de oplossing voor een goede geluidsabsorptie vooral zoeken in de keuze van inrichtingsmaterialen.”

Trots op het resultaat

Siuhang en Michiel hebben met plezier aan het project gewerkt en zijn trots op het resultaat. “Het is altijd mooi om in een monument te werken”, zegt Siuhang. “En uitdagend om dat dan met respect aan te passen aan de hedendaagse eisen.”

Afbeeldingen: Roos Aldershoff Fotografie (RAF)