Samen werken aan een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving?
- BezoekadresKelvinbaan 40 (2e etage), 3439 MT Nieuwegein
- PostadresPostbus 1475, 3430 BL Nieuwegein
- Telefoon030-2311377
- E-mailinfo@lbpsight.nl
11 maart 2025
De Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 6125 is een nieuwe richtlijn voor brandveiligheid in massieve houtbouw. Houtbouw wordt steeds vaker toegepast als duurzame bouwmethode, maar roept ook vragen op over brandveiligheid. Daarom is het belangrijk om duidelijke regels te hebben die brandveiligheid in houtbouw waarborgen. De NTA is momenteel gepubliceerd ter consultatie, zodat belanghebbenden hun reactie kunnen geven.
Als advies- en ingenieursbureau, gespecialiseerd in onder andere brandveiligheid, kijken we genuanceerd naar de NTA. Wij vinden het belangrijk dat er duidelijke regels komen. Daarom delen we hieronder graag onze visie hierover.
De NTA 6125 biedt regelgeving om de brandrisico’s van houtbouw te verkleinen. De NTA wordt door een grote werkgroep in ontwikkeling gebracht, maar de voorgestelde regels liggen nu al voor consultatie op de markt. Dit geeft alle belanghebbenden, van adviseurs tot ontwikkelaars en gemeenten, de kans om hun reacties te geven. Zo kan de NTA verder worden verbeterd voordat deze definitief wordt. De consultatieronde loopt tot 15 april 2025.
Wij vinden het positief dat er nu regels komen voor brandveiligheid in houtbouw. Dit is een belangrijke stap voor de sector, gezien de groeiende behoefte aan regelgeving die houtbouw brandveilig maakt. Momenteel ligt de focus van de NTA sterk op het waarborgen van brandveiligheid, wat uiteraard een belangrijk aspect is. Het is evident dat er extra maatregelen worden getroffen bovenop het Bbl, maar de NTA lijkt een eenzijdige afweging te hebben gemaakt. Andere aspecten, zoals de kosten en duurzaamheid, lijken niet beschouwd te zijn.
Het is goed dat er nu regelgeving komt die aangeeft wat wel en niet mogelijk is en welke risico’s er spelen. Echter, het is van belang dat de NTA ook inzicht biedt in de motivatie achter bepaalde eisen en de afwegingen die daarbij zijn gemaakt, iets wat nu nog ontbreekt.
Bij LBP|SIGHT nemen we de risico’s van houtbouw serieus en verwerken deze altijd in onze adviezen. We zien de ontwikkeling van de NTA als positief, maar pleiten voor een bredere afweging van alle relevante aspecten, met een duidelijke motivatie voor het ‘waarom’ en de gemaakte afwegingen.
Daarnaast wordt de NTA momenteel als ‘pseudoregelgeving’ gebruikt. Dit betekent dat de richtlijn nu al door verschillende partijen, zoals adviseurs, ontwikkelaars en vergunningverleners, wordt gehanteerd, terwijl het document nog niet volledig is uitgewerkt. De NTA is nog in ontwikkeling, en dat betekent dat er nog zaken kunnen veranderen.