13 juli 2022

Overdag adviseur duurzaamheid, ’s avonds en in het weekend topsporter: David van Nunen over de combinatie van werk en schermen

Dat een baan als adviseur én een baan als amateur-topsporter te combineren zijn, bewijst David van Nunen. Naast zijn rol als adviseur duurzaamheid bij LBP|SIGHT is hij op hoog niveau actief in de schermwereld. Afgelopen weekend werd hij Nederlands Kampioen Schermen tijdens het NK in ’s-Hertogenbosch. Een kleine verrassing, want twee maanden geleden scheurde David nog zijn kruisband tijdens de wereldbekerwedstrijd in Parijs. Aanstaande donderdag vertrekt hij naar Cairo, voor het Wereldkampioenschap Schermen. Hoe combineert hij zijn baan en sportcarrière? “Topsport heeft een groot deel van mijn carrière bepaald.”

HOE BEN JE OOIT BEGONNEN MET SCHERMEN?

“Op m’n tiende begon ik met schermen. Uiteindelijk groeide het uit van een leuke sport tot meespelen op het hoogste niveau. Ik ging van één keer trainen per week naar bijna dagelijks trainen, en belandde in het Nederlandse jeugdteam. Daarna groeide ik door naar het seniorenveld.”

© Emmie Beijlen

JE HEBT INDUSTRIAL DESIGN ENGINEERING EN INTEGRATED PRODUCT DESIGN GESTUDEERD AAN DE TU DELFT. HOE COMBINEERDE JE HET SCHERMEN MET JE STUDIE?

“Tijdens mijn studie had ik een zogenaamde topsportstatus. Daardoor was er wat meer flexibiliteit qua deadlines en verplichte aanwezigheid. Maar het was alsnog hard werken; je moet nog steeds een studie succesvol afronden. Soms was het een lastige combinatie. Je hebt eigenlijk twee beroepen tegelijkertijd, terwijl de meeste professionele, internationale schermers zich alleen op de sport richten. Ik had tijdens mijn studie altijd een volle planning: ’s ochtends trainen, daarna studeren en in de weekenden werken om het allemaal rond te krijgen.”

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

KLOPT HET DAT JE OOK EEN TIJD IN DENEMARKEN HEBT GEWOOND EN GEWERKT?

“Drie jaar geleden ben ik afgestudeerd en kreeg ik een uitnodiging om te komen schermen bij het Deense nationale team. Daarbij hoorde ook een uitnodiging om aan de slag te gaan als productontwerper bij een Deens ontwerpbureau. Ik heb toen twee jaar in Denemarken gewoond, gewerkt en geschermd.”

HOE KWAM JE TERECHT BIJ LBP|SIGHT?

“Begin vorig jaar kwam ik terug naar Nederland. Voor mij was het duidelijk dat ik op professioneel vlak  verder wilde met duurzaamheid. Ik heb een achtergrond in industrieel ontwerp, met een richting in technologie en duurzame ontwikkeling. Tijdens mijn werk als productontwerper in Denemarken vroeg ik mezelf vaak af: ik wil graag de duurzamere keuze maken, maar hoe weet ik wat de juiste keuze is? Zo ben ik het adviesvak ingerold. Als adviseur kan ik me focussen op milieu-impactanalyse en onderzoeken wat duurzaamheid precies betekent binnen een bepaalde context. Daar help ik vervolgens andere bedrijven mee.”

© Emmie Beijlen

IS HET EEN BEETJE TE COMBINEREN, WERKEN EN SCHERMEN?

“Het blijft een intense combinatie. In de praktijk komt het erop neer dat ik elke avond training heb. In de weekenden train ik of doe ik mee aan wedstrijden. Daarnaast werk ik vier dagen per week bij LBP|SIGHT en een halve dag per week voor mijn vorige Deense werkgever. Gelukkig heb ik in de loop der jaren geleerd om alles goed op elkaar af te stemmen. Voor de schermsport is er geen toereikend topsportprogramma vanuit de bond of het NOC*NSF. Ik heb daarom altijd mijn eigen programma moeten samenstellen, stel mijn eigen trainingsschema’s op en bepaal zelf aan welke wedstrijden ik deelneem. Dit maakt topsport lastig, maar tegelijk geeft het mij ook de ruimte en flexibiliteit om alles op elkaar af te stemmen. Ook is LBP|SIGHT als werkgever heel flexibel. Er zijn genoeg mogelijkheden om thuis te werken en ik kan mijn uren gedeeltelijk zelf indelen. Soms train ik overdag tijdens de lunchpauze en haal ik ’s avonds mijn uren weer in.”

HOE HOUD JE DAT VOL?

“Ik heb heel veel plezier in de sport én in het werk. Het zijn twee hele verschillende dingen. Als adviseur heb ik een kantoorfunctie waarbij ik mentaal bezig ben en soms de hele dag aan een bureau zit. Bij schermen ben ik fysiek bezig en dat is echt een uitlaatklep. Soms is het zwaar, ik kan bijvoorbeeld niet zoveel rust pakken als professionele sporters. Maar ik ben heel blij dat ik deze twee facetten kan combineren. Uiteindelijk draait het voor mij allemaal om het totaalplaatje. Sport of werk: in beide heb ik ambities. Ik wil het één niet boven het ander plaatsen, maar het zo vormgeven dat ik op alle punten een goede balans heb.”

© Emmie Beijlen

HELPT JE CARRIÈRE ALS SPORTER JE OOK IN JE WERK ALS ADVISEUR?

“Zeker. De combinatie van topsport en studie/werk heeft me geleerd om resultaatgericht en gedisciplineerd te werken. Ook ben ik het gewend om mezelf doelen te stellen en oplossingsgericht te werken. Ik weet hoe het is om ergens motivatie uit te halen en mensen daarin mee te nemen. Kortom, ik heb een basis gelegd in de amateur-topsport die heel waardevol is voor mijn werk- en privésituatie.”

HOE ZIE JE DE TOEKOMST VOOR JE?

“Voor wat betreft mijn werk bij LBP|SIGHT ben ik net zo ambitieus als in de sport. Ik wil écht impact maken op het gebied van duurzaamheid. Bij LBP|SIGHT heb ik het afgelopen jaar veel geleerd over onder andere ketenanalyses en de milieu-impact van productieprocessen. Daar wil ik verder in groeien. Ik vind het belangrijk dat we onszelf niet blindstaren op cijfers. Uiteindelijk is duurzaamheid een heel breed begrip. Het gaat erom welke totale impact een product, bouwwerk of service heeft en hoe bedrijven het verschil kunnen maken.”

“Qua schermen ga ik eind deze week nog naar het WK in Cairo. Hier hoop ik een fantastische seizoensafsluiting neer te zetten. Volgend schermseizoen (2022-2023) beginnen de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen. Dat is een zwaar traject, waar ik me samen met mijn teamgenoten op richt. Tegelijk blijft het verloop van mijn knieblessure onzeker en kan dit mijn programma gaan beïnvloeden.”

Van 15 tot en met 23 juli vinden de WK schermen plaats in Cairo. David komt uit in de categorie Degen – heren – senioren. Ook neemt hij deel aan de teamwedstrijd. 

Vakgebieden (1)

Medewerkers (1)

Adviseur David van Nunen
David
van Nunen
Adviseur duurzaamheid