17 juni 2021

Paul Govaerts: Het milieuzorgcertificaat is een stap in de goede richting

Wij zijn trots! Want recent behaalden we het milieuzorgcertificaat ISO 14001:2015, de internationale norm met eisen voor het milieumanagementsysteem van organisaties. Ook voor Paul Govaerts, sinds maart 2021 directielid bij LBP|SIGHT, is de milieucertificering een belangrijke mijlpaal: “Maar er is ook nog steeds veel te doen.”

Paul Govaerts over het milieuzorgcertificaat

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

DUURZAAMHEID OP JE EIGEN MANIER VORMGEVEN

Paul werkte jarenlang bij een ingenieursbureau als directeur van de business unit Aviation. In die rol was hij verantwoordelijk voor alle luchtvaartgerelateerde activiteiten. Een sector waarbij je niet meteen aan het onderwerp duurzaamheid denkt. Paul: “Ik reisde veel in mijn vorige functie, regelmatig vloog ik voor één dag op en neer naar Aruba. Dat riep vragen op – bij mezelf en bij collega’s. Je werkt aan zulke mooie projecten en toch kom je in gewetensnood. Ik heb een jonge zoon en besef me: ‘Ik wil een leefbare wereld voor hem achterlaten.’ Daarom ga je kijken hoe je duurzaamheid op je eigen manier vorm kunt geven; bijvoorbeeld door vliegreizen – waar mogelijk – te vervangen door treinreizen.”

WERKEN AAN EEN VEILIGE, GEZONDE, DUURZAME LEEFOMGEVING

Begin dit jaar maakte Paul de overstap naar LBP|SIGHT, waarbij onder andere de visie van ons bedrijf hem aansprak. “Bij LBP|SIGHT werken we samen aan een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving. Een mooi streven, maar een visie is niet genoeg. Je moet het thema duurzaamheid handen en voeten geven. Liefst op een manier die een beetje pijn doet. Dat klinkt misschien gek, maar ik bedoel dat je als bedrijf écht een stap extra moet zetten. Als je maatregelen neemt waar je verder niets van merkt, doe je niets extra’s, dan doe je alleen wat je eigenlijk sowieso al zou moeten doen.”

PROACTIEF HET GESPREK AANGAAN

“Het milieuzorgcertificaat dwingt ons om invulling te geven aan onze visie, zowel tegenover opdrachtgevers als intern. Dat is waar ik me de komende jaren voor in wil zetten. Voor mij betekent dat bijvoorbeeld proactief het gesprek aangaan met opdrachtgevers, hen bewegen om over duurzaamheid na te denken en hen optimaal te adviseren. Om dat te realiseren is het voor LBP|SIGHT belangrijk om zo vroeg mogelijk aan tafel te zitten bij klanten en partners, om op deze wijze te kunnen meedenken hoe het beter of anders kan.”

REALISTISCH BLIJVEN

Ook intern ziet Paul kansen. “Net als bij andere organisaties ligt ook daar voor ons een uitdaging. Doen wat je zegt. Je merkt ook dat nieuwe generaties dit belangrijk vinden. Als bedrijf moet je daarop inspelen, maar ook realistisch blijven. Aken en Keulen zijn ook niet op één dag gebouwd: we kunnen niet in één maand ons hele milieumanagementsysteem optimaliseren. We doen het stap voor stap, zonder dat we plotseling stoppen met alles wat we deden.”

De toekomst ziet hij zonnig in: “Onze certificering is een stap in de goede richting, nu moeten we doorpakken. Ik kijk ernaar uit om ervoor te zorgen dat duurzaamheid een onderdeel wordt van ons organisatie-DNA.”

Meer weten over onze activiteiten op het gebied van duurzaamheid? Bekijk onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Vakgebieden (1)

Adviseurs (1)