RAI opent eerste congresgebouw met BREEAM-NL Excellent-certificaat

04-06-2015

In Amsterdam is RAI Amtrium geopend, het eerste congresgebouw in Europa met het BREEAM-NL Excellent label. LBP|SIGHT adviseerde bij deze uitbreiding van het RAI-complex op het gebied van akoestiek, bouwfysica en brandveiligheid en leverde voor de 4-sterren certificering alle BREEAM-bewijsstukken.

Lees verder

RAI opent eerste congresgebouw met BREEAM-NL Excellent-certificaat

Sinds de lancering van BREEAM-NL is LBP|SIGHT gecertificeerd BREEAM-expert en daarmee bevoegd om als onafhankelijk adviseur gebouwen te beoordelen. Bij het Amtrium waren specifieke aspecten onder meer daglichttoetreding, materiaalgebruik en geluidwering, -isolatie en –emissie. 

Multifunctioneel 

Amtrium is een multifunctioneel congres-, vergader- en kantoorconcept. Het gebouw heeft onder meer een congreszaal, een lounge, twee restaurants en kantoren. Bovendien beschikt het complex over een bijzondere kas voor city farming. In deze vijf verdiepingen tellende verticale kas worden groenten en kruiden verbouwd voor gebruik in de restaurants van het Amtrium. Tegelijkertijd dient de kas (die winnaar is geworden van De Vernufteling 2015) als luchtfilter. 

Integraal team 

“Vanaf de start van het project, in 2011, waren wij bij het ontwerp van het Amtrium betrokken”, zegt ir. Siuhang Chan van LBP|SIGHT. “En ook de RAI zelf zat vanaf dag één aan tafel, zodat we als integraal team het gebouw konden ontwerpen naar de specifieke eisen van de gebruiker. Meestal werk je op basis van een programma van eisen, zonder dat bekend is wie de gebruiker wordt”, aldus Chan. 

“We hebben in het ontwerp veel aandacht kunnen besteden aan energiezuinigheid en duurzaamheid.” Zo beschikt het gebouw over warmte/koude-opslag in de bodem, energiezuinige liften, roltrappen en verlichting, zonering van installaties en een vliesgevel van duurzaam FSC-hout. 

Slimme combinatie 

Er zijn voorzieningen getroffen op het gebied van afvalreductie, beperking van overlast (ook tijdens de bouw), hergebruik van materialen, waterbesparing en de flexibiliteit van het gebouw. De Excellent-status is behaald door een slimme combinatie van het ruimtelijk ontwerp en het gebruik van duurzame technieken, legt Chan uit. 

“De compacte gebouwvorm met een groene kas aan de zuidzijde voor het invangen van zonnewarmte zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing, omdat de ventilatielucht hiermee kan worden voorverwarmd”, aldus de adviseur van LBP|SIGHT in het project. “De kas zorgt daarnaast op natuurlijke wijze voor de zuivering van de ventilatielucht.” 

Op het dak zijn heliostaten geplaatst, die door middel van spiegels het daglicht op een speelse, maar functionele manier in het gebouw brengen. Ook is het gehele dak voorzien van PV-panelen, die de opgewekte energie op een duurzame manier direct aan het gebouw leveren. 

Nieuwe parkeergarage 

LBP|SIGHT heeft inmiddels van de RAI een vervolgopdracht gekregen, meldt Siuhang Chan. “Met dezelfde integrale benadering werken we nu aan een nieuwe multifunctionele parkeergarage, eveneens een uitbreiding van de RAI. In die garage komen straks niet alleen auto’s te staan, ze kan ook worden gebruikt om er congressen in te houden.”