Roeterseiland Campus wint internationale architectuurprijs

01-06-2018

Een project van LBP|SIGHT heeft de RIBA International Award 2018 in de wacht gesleept. Het gaat om gebouw REC ABC op de nieuwe Roeterseiland Campus van de Universiteit van Amsterdam. Wij waren als adviseur ruim tien jaar bij dit project betrokken.

Lees verder

Roeterseiland Campus wint internationale architectuurprijs
Roeterseiland Campus wint internationale architectuurprijs
Roeterseiland Campus wint internationale architectuurprijs
Roeterseiland Campus wint internationale architectuurprijs

REC ABC won de internationale prijs voor het architectonisch ontwerp en de uitvoering. “Wij waren van 2008 tot 2018 adviseur bij de renovatie van het complex”, zegt Rob Dekkers. “Dus tot en met de oplevering. Wij adviseerden over de akoestiek, de bouwfysica en brandveiligheid.”

Slopen tot casco

De winnaar van de RIBA Award werd gekozen uit inzendingen van architectenbureaus uit de hele wereld. Dit jaar namen 62 bureaus uit 29 landen deel aan de prestigieuze competitie. Deze wordt jaarlijks georganiseerd door de Engelse vereniging van Architecten, vergelijkbaar met de Nederlandse NBA.

Gebouw REC ABC biedt huisvesting aan de faculteiten Geesteswetenschappen en Rechten van de UvA. “Het gebouw moest eerst worden gesloopt tot casco”, aldus Dekkers. De werkzaamheden zijn inmiddels afgerond en het gerenoveerde complex is kortgeleden opgeleverd.

“In het gebouw wordt de hele dag les gegeven en vergaderd”, licht Dekkers toe. “Dat stelt natuurlijk hoge eisen aan de akoestiek en andere bouwfysische kwaliteiten.” En omdat het complex dagelijks door veel mensen wordt gebruikt, is ook de brandveiligheid een bijzonder belangrijk aandachtspunt.

Doorzicht opnieuw geopend

Architectenbureau Allford Hall Monaghan Morris (AHMM) uit Londen heeft het doorzicht over de Nieuwe Achtergracht opnieuw geopend. Dit was ook een belangrijke voorwaarde in het stedenbouwkundig plan. “Maar daarvoor moest wel het hele middendeel worden gesloopt en opnieuw gebouwd”, aldus onze adviseur.

“Wij waren ook adviseur bij de renovatie van andere gebouwen op het Roeterseiland Complex. Namelijk van de huisvesting van Psychologie, het Library Learning Centre en de onderzoekslabs”, vertelt Dekkers. “Deze renovaties zijn inmiddels ook voltooid.”

Combinatie van klassiek en modern

Dekkers vindt Roeterseiland Campus en in het bijzonder REC ABC prachtig geworden. “De luchtbrug met haar transparantie en het uitzicht naar weerszijden over de gracht maken REC ABC een echte eyecatcher.” Dat het gebouw de RIBA Award heeft gewonnen, is dan ook volkomen terecht, aldus Dekkers.

Afbeeldingen: ahmm.co.uk