Royal Van Lent bouwt in Amsterdam nieuw dok voor megajachten

20-12-2016

In 2017 start in Amsterdam de bouw van het nieuwe dok voor Royal Van Lent. We zorgden in korte tijd voor het opstellen en indienen van de aanvraag voor de omgevingsvergunning milieu. Door de snelle voortgang kan de werf al vanaf 2019 zeer grote jachten bouwen.

Lees verder

Royal Van Lent bouwt in Amsterdam nieuw dok voor megajachten

Vergunningsaanvraag snel opgesteld

“Wij werden in augustus door het bureau Arup voor het project ingeschakeld”, zegt ing. Frans Houtkamp. Hij is vanuit ons bureau als projectmanager intensief bij de opdracht betrokken. “Het is ons gelukt de vergunningsaanvraag snel op te stellen en in te dienen.” Op vrijdag 16 december is de aanvraag voor de omgevingsvergunning ingediend. 

Houtkamp spreekt van ‘een prachtig project voor een uniek bedrijf’. “Dit is echt Nederland op zijn best”, aldus de adviseur. “De opdrachten voor de bouw van nog grotere megajachten liggen er al.” In de omgevingsvergunning gaat het om geluid, stikstofdepositie, de emissie van vluchtige organische stoffen en waterverontreiniging. 

“Als de Omgevingsdienst instemt, kan de bouw in de tweede helft van 2017 starten”, laat Houtkamp weten. “Komend half jaar volgen we het proces van de aanvraag en leveren desgewenst aanvullende informatie.” 

Ideale vestigingsplek

Royal Van Lent is onderdeel van multinational Feadship en heeft Louis Vuitton als aandeelhouder. “Zij zien Amsterdam als ideale vestigingsplek”, zegt Houtkamp. “Schiphol en De Kaag zijn vlakbij en er is via het Noordzeekanaal een korte verbinding met de open zee”. 

Royal Van Lent is in De Kaag succesvol met het bouwen van jachten tot 100 meter. In het Westelijk Havengebied kan de werf straks jachten tot 160 meter lang bouwen. Het bedrijf heeft een nieuwe werf voor langere schepen hard nodig. Nu moeten de schepen over de Gouwe dwars door Boskoop heen. Dat past maar net; soms is er aan weerszijden maar 10 centimeter ruimte. 

Nederland is koploper als het gaat om de bouw van megajachten. Van de honderd grootste die nu wereldwijd rondvaren, komen er 23 uit Nederland. En de vraag naar enorme schepen neemt alleen maar toe.

Concrete opdrachten in Amsterdam

Frans Houtkamp is blij dat LBP|SIGHT steeds actiever in Amsterdam is. “Ik heb daar in de loop der jaren goede contacten opgebouwd”, zegt hij. “Het is mooi dat die de laatste jaren leiden tot steeds meer gevarieerde opdrachten''. 

Expertises

​​Bouwakoestiek

Meer over ​​Bouwakoestiek

Bouwfysica

Meer over Bouwfysica

Milieu

Meer over Milieu