7 juli 2015

Slim en handig verduurzamen meubelfabriek Pastoe Utrecht

De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht betrekt vanaf 2016 een groot deel van de Pastoe-meubelfabriek in de Utrechtse wijk Hoograven. Verder komen er kleine creatieve bedrijven. LBP|SIGHT keek als adviseur vooral naar het verduurzamen van het oude pand.

ACCENT OP VERDUURZAMEN

De HKU wordt huurder van de gehele eerste verdieping en het grootste deel van de begane grond van de fabriek. Daarnaast is in het gebouw aan het Rotsoord ruimte voor start ups en andere kleine ondernemingen uit de creatieve sector, zoals ontwerpers, vormgevers, architecten en ondernemers in de reclame en communicatie.

In opdracht van de eigenaar/ontwikkelaar maakten ir. Cédrique Steenkamer en ir. Jeroen Vugts namens LBP|SIGHT dit voorjaar een bouwfysische inventarisatie. Het accent lag daarbij op het ‘slim en handig’ verduurzamen van het gebouw.

“Het complex bestaat uit 21 bouwdelen”, vertelt Jeroen Vugts, “waarvan het oudste zeker uit de zeventiende eeuw dateert. Stukje bij beetje is het gebouw in de loop der eeuwen steeds maar weer uitgebreid, de laatste keer in de jaren zestig.” Dat betekende uiteraard dat er geen sprake was van één bouwwijze en dus konden de medewerkers van LBP|SIGHT ook niet één algemeen advies voor het hele complex geven.

Pastoe-meubelfabriek Utrecht

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

SLECHT GEÏSOLEERD

Wat wel voor het gehele gebouw gold, was dat het overal slecht was geïsoleerd en dat de ramen en het glas veel kou en warmte doorlieten. Ook waren de installaties zwaar verouderd. “Nou is dat voor een fabriek niet zo erg”, zegt Vugts. “De machines produceerden van zichzelf veel warmte, maar bij onderwijsdoeleinden en creatief kantoorwerk horen natuurlijk andere eisen.” Steenkamer en Vugts kwamen tot een aantal adviezen.

Jeroen Vugts: “Zo hebben we geadviseerd al het bestaande glas te vervangen door thermisch isolerend -ofwel: dubbel- glas, alle daken goed te isoleren, energiezuinige verlichting aan te brengen en het gebouw gericht te verwarmen. Dus alleen die ruimten te verwarmen waar mensen aanwezig zijn en bijvoorbeeld bergingen niet onnodig te verwarmen.”

Pastoe-meubelfabriek Utrecht

COMFORT VOOR ONDERWIJS

Met name voor het deel waar de HKU vanaf volgend jaar haar opleidingen op het gebied van beeldende kunst gaat huisvesten, kwamen daar nog aanvullende suggesties en adviezen bij, vertelt Vugts. “Dan moet je vooral denken aan het voor onderwijs noodzakelijke comfort”, zegt hij.

“Zoals wat betreft de akoestiek en het visueel en thermisch comfort. Verder hebben we geadviseerd de leslokalen op een logische plek in het gebouw te situeren, namelijk direct aan de gevel, waardoor je optimaal kunt profiteren van het daglicht. Deel je een gebouw goed in, dan heb je ook minder extra voorzieningen nodig”, aldus de adviseur van LBP|SIGHT.

De HKU neemt de eerste verdieping van het gebouw per 1 januari aanstaande in gebruik en de begane grond in de tweede helft van 2016, na het vertrek van de meubelfabriek. De kantoorruimten op de tweede (bovenste) verdieping zijn al klaar en zijn inmiddels al grotendeels verhuurd.

Pastoe-meubelfabriek Utrecht

MONUMENTAAL EN INGEWIKKELD GEBOUW

Jeroen Vugts en Cédrique Steenkamer zijn vanaf februari met het Pastoe-gebouw bezig geweest en de opdracht is inmiddels afgerond. “Althans, deze fase van de opdracht”, preciseert Vugts. “Ik sluit niet uit dat hierop nog een vervolg voor ons komt. In elk geval hebben we met plezier aan deze klus gewerkt. Je hebt te maken met een monumentaal en ingewikkeld gebouw, wat een uitdagende opdracht tot gevolg had.”

Medewerkers (1)

Adviseur Jeroen Vugts
Jeroen
Vugts
Adviseur bouwakoestiek, directie, vennoot