28 oktober 2021

Start Nationale Klimaatweek: LBP|SIGHT deelnemer ‘Ondernemers Made for Change’

Vandaag start de Nationale Klimaatweek 2021. Met een gevarieerd programma aan activiteiten – zoals open dagen, optredens, congressen en masterclasses – inspireert de Rijksoverheid burgers en organisaties om zich in te zetten voor een beter klimaat. Zo ook via het platform ‘Ondernemers Made for Change’, een initiatief van Triodos Bank. LBP|SIGHT is een van de aangesloten bedrijven op dit platform.

Bedrijven in de spotlight

Bij het platform zijn ruim 350 bedrijven en organisaties aangesloten. Allen bieden zij producten of diensten aan die een directe bijdrage leveren aan een beter klimaat. Via ‘Ondernemers Made for Change’ worden de bedrijven onder de aandacht gebracht bij Triodos-klanten. Daarnaast is het platform bedoeld om andere ondernemers te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat.

Nationale Klimaatweek

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Vraagstukken op het gebied van klimaat

Van slimmer energie opwekken tot klimaatbewuster bouwen, leven en werken: LBP|SIGHT ziet dat veel opdrachtgevers worstelen met dit soort vraagstukken. Kernbehoeften die bij bedrijven spelen zijn onder andere:

  • “Europa stuurt steeds meer op duurzaamheid, hoe kan ik mijn bedrijf daar op voorbereiden?”
  • “Er is zoveel regelgeving waar ik aan moet voldoen, hoe kan ik zo eenvoudig mogelijk aantonen dat mijn bedrijf aan alles voldoet?”
  • “Ik wil mijn product of bedrijf verduurzamen, hoe doe ik dat?”
  • “Hoe kan ik in het kader van ISO14001 de milieueffecten van mijn gehele bedrijf berekenen én verbeteren?”
  • “Mijn product heeft betere milieuprestaties dan die van de concurrentie, hoe onderbouw ik dat?”

Welke producten en diensten levert LBP|SIGHT?

Bovenstaande vraagstukken vragen om een geïntegreerde aanpak. Om echte verduurzaming te realiseren, moeten bedrijven niet alleen naar hun eigen product of organisatie kijken. Het is belangrijk om ook het effect van mogelijke maatregelen in het proces of de keten mee te nemen. LBP|SIGHT helpt daarbij, door de milieu-impact van een organisatie, product of productgroep in kaart te brengen via een levenscyclusanalyse (LCA). Op basis van de resultaten kunnen slimmere keuzes worden gemaakt voor de meest effectieve maatregelen. Ook kan de milieuwinst van deze acties daadwerkelijk onderbouwd worden.

Praktijkvoorbeeld: een OEF of PEF

Twee van de manieren waarop we bedrijven helpen hun duurzaamheidsambities te realiseren, zijn een Organisational Environmental Footprint-analyse (OEF) of een Product Environmental Footprint-analyse (PEF). Dat doen we bijvoorbeeld op de volgende manier:

1 Vraagstuk: ik wil mijn bedrijf verduurzamen

Stap 1: we voeren een Organisational Environmental Footprint-analyse (OEF) uit.
Stap 2: op basis van de OEF-resultaten maken we een stappenplan om de aandachtspunten uit de analyse te adresseren. Ook analyseren we deze stappen om te kijken of we hiermee de beoogde einddoelen gaan halen.
Stap 3: we implementeren een milieumanagementsysteem, zoals ISO14001, om de milieudoelstellingen blijvend te monitoren.

2 Vraagstuk: ik wil de milieuprestaties van mijn producten verbeteren

Stap 1: we voeren een quickscan uit om na te gaan welke zwaartepunten qua milieu-impact het grootste verschil maken bij het aanpakken daarvan.
Stap 2: we maken een meer gedetailleerde analyse van drie à vier producten, via een Product Environmental Footprint-analyse (PEF).
Stap 3: op basis van de resultaten maken we een advies en stappenplan. Daarin staan de passende maatregelen om de milieu-impact van de geanalyseerde producten zo effectief mogelijk te minimaliseren.

Goed om te weten is dat dit slechts voorbeelden zijn, de exacte stappen van een OEF of PEF zijn altijd maatwerk en worden afgestemd op de behoeften van opdrachtgevers.

Wilt u meer weten over onze diensten op het gebied van LCA, OEF en PEF? Neem contact op met Jeannette Levels of Gerwin Beukhof.

Vakgebieden (1)

Adviseurs (2)

Adviseur Jeannette Levels-Vermeer
Jeannette
Levels-Vermeer
Adviseur duurzaamheid, vennoot
Adviseur Susanne Visch
Susanne
Visch
Adviseur duurzaamheid en circulariteit