23 december 2016

Transformatie voormalig ministerie van Justitie en Binnenlandse Zaken

Midden in Den Haag is net voor Kerst het Wijnhavenkwartier opgeleverd, de grootste kantorentransformatie in Nederland tot nu toe. In twee jaar tijd veranderde het voormalige ministerie van Justitie en van Binnenlandse Zaken in een complex voor wonen, werken en studeren. We adviseerden bij het realiseren van het project in de bouwfysica, bouwakoestiek en brandveiligheid, maar ook op het gebied van ruimtelijke ordening.

Transformatie voormalig ministerie

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

HET GEBOUW

Op de eerste vier verdiepingen en in een deel nieuwbouw is de Universiteit van Leiden gevestigd. In het nieuwe jaar krijgen 3.500 studenten hier onderwijs. De vijfde en zesde verdieping zouden van oorsprong kantoren worden, maar uiteindelijk heeft de universiteit de vijfde ook gehuurd.

Verder telt het complex tot de twintigste verdieping 162 appartementen en acht penthouses, met eigen balkons. Ze zijn allemaal al verkocht en werden eerder in december opgeleverd. “Het bestaande gebouw is gestript tot casco”, zegt ir. Yip To. Hij is adviseur voor onder meer akoestiek, bouwfysica en brandveiligheid. To is vanaf het begin, medio 2013, nauw bij het project betrokken geweest.

Het was een gebouw met beperkingen en uitdagingen, zeker als je nieuwbouwniveau wilde realiseren.

Transformatie voormalig ministerie

BRANDVEILIGHEID

“We kwamen relatief dunne vloeren tegen en beperkte hoogtes”, kijkt To terug. “We moesten voor de geluidisolatie verende vloeren met plafonds aanbrengen en dat paste maar net”. Een uitdaging was ook het gegeven van een grote, open trap van beneden tot de bovenste verdieping. “De architect wilde een mooie, open en welkome ruimte creëren”, zegt de adviseur.

Maar dat had gevolgen voor de aanpak van de brandveiligheid. Uiteindelijk hebben we een deel van het gebouw van een sprinklerinstallatie voorzien.

AKOESTIEK

In een uitbreiding van het gebouw zijn twee collegezalen ondergebracht. “Dergelijke zalen stellen hun eigen eisen voor wat betreft de akoestiek”, licht To toe. “De ruimteakoestiek moet heel goed zijn. Een docent die voor honderd studenten spreekt, moet natuurlijk wel te verstaan zijn”.

Tegelijkertijd met de voormalige ministeries werd ook de directe omgeving aangepakt. De Turfmarkt kreeg een nieuwe uitstraling en het eerste deel van de Turfhaven werd aangelegd. Ook het Wijnhavenpleintje krijgt nog een nieuwe aankleding. “Al met al is dit een schoolvoorbeeld van een kantoortransformatie midden in de stad”, aldus To.

Medewerkers (1)

Adviseur Yip To
Yip
To
Adviseur bouwfysica