4 september 2024

Utiliteitsbouw verduurzamen? Kijk ook naar het werkelijke energieverbruik!

Wie een kantoorgebouw, school, ziekenhuis of ander utiliteitsgebouw wil verduurzamen, doet er goed aan zich niet alleen blind te staren op het energielabel. Erik de Jong, adviseur bouwfysica en duurzaamheid, pleit voor meer aandacht voor het werkelijke energieverbruik van gebouwen. Zo kan men ook direct bepalen of een gebouw binnen de Paris Proof-richtlijnen past.

Verduurzaming van gebouwen is een breed begrip. Erik: “Veel partijen weten niet zo goed waar ze moeten beginnen. Ga je besparen op energie, op water? Welke energiebesparende maatregelen zijn er al? En wat zijn je doelstellingen en ambities? Als het energielabel is geregistreerd kijkt men vooral daarnaar, maar een energielabel zegt niet alles. Een gebouw kan energielabel A hebben. Maar als er de hele dag en nacht wordt gestookt met de ramen open, is het werkelijke energieverbruik nog steeds erg hoog.”

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Combinatie van energielabel en werkelijk energieverbruik: het WEii EnergieKompas

Volgens Erik is het beter om te kijken naar zowel het energielabel als de WEii-score (werkelijk gemeten energiegebruik), met behulp van het WEii EnergieKompas. “Hiermee bereken je hoe een gebouw scoort aan de hand van de gegevens over het huidige energiegebruik en het energielabel. Vervolgens zie je waar een gebouw staat ten opzichte van de ideale lijn. Samen met een adviseur van LBP|SIGHT kun je dan kijken welke maatregelen je moet nemen om bijvoorbeeld een Werkelijk Energieneutraal Gebouw (WENG) te realiseren, of een Paris Proof-gebouw, waarbij het energieverbruik lager is dan 70 kWh per vierkante meter.”

Waarom (nu) verduurzamen?

De argumenten voor verduurzaming verschillen. Sommige vastgoedeigenaren en organisaties willen verduurzamen vanuit extrinsieke motivatie, bijvoorbeeld de positieve terugverdieneffecten en de reputatie van de organisatie. Anderen vanuit een intrinsieke motivatie om bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Erik: “Het feit blijft dat we met duurzamere gebouwen onze impact op het milieu kunnen verminderen. Bovendien wordt de wet- en regelgeving rondom duurzaamheid steeds strenger, dus partijen worden gedwongen om hiernaar te kijken. Daarnaast zijn duurzame panden natuurlijk gewoon gezonder en comfortabeler voor gebruikers.”

LBP|SIGHT ondertekend op 30 november 2023 het Paris Proof Commitment

Paris Proof Commitment

Op 30 november 2023 ondertekende LBP|SIGHT het Paris Proof Commitment van de Dutch Green Building Council (DGBC). Marktpartijen die het Paris Proof Commitment tekenen verbinden zich aan de doelstelling om het energiegebruik in de gebouwde omgeving met twee derde te verlagen en daarmee ook de bijbehorende CO₂-emissies terug te brengen. Verbonden organisatie gaan vanuit hun eigen rol vastgoed versneld verduurzamen. Dat doen zij door ingrijpend te renoveren, door te meten op werkelijk verbruik en door de partijen om zich heen in beweging te krijgen. Lees meer over het Paris Proof Commitment op de website van DGBC.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met Erik de Jong en Janneke van der Weerd, beide adviseur bouwfysica en duurzaamheid.

Medewerkers (2)

Adviseur Erik de Jong
Erik
de Jong
Adviseur bouwfysica en duurzaamheid
Adviseur Janneke van der Weerd
Janneke
van der Weerd
Adviseur bouwfysica en duurzaamheid, vennoot