Samen werken aan een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving?
- BezoekadresKelvinbaan 40 (2e etage), 3439 MT Nieuwegein
- PostadresPostbus 1475, 3430 BL Nieuwegein
- Telefoon030-2311377
- E-mailinfo@lbpsight.nl
2024 – 2025
Vergelijking van de milieu-impact van gevelsystemen
Wienerberger is een producent van geveloplossingen, dakpannen, zonne-energiesystemen, binnenmuurstenen, straatbakstenen en sierbestrating. Om inzicht te krijgen in de milieu-impact van hun gevelmaterialen vergeleken met andere gevelsystemen, vroeg Wienerberger LBP|SIGHT om een benchmarkonderzoek uit te voeren.
Wienerberger vroeg LBP|SIGHT: “Hoe verhouden onze producten zich qua milieu-impact tot alternatieve gevelsystemen en materialen?” Susanne, adviseur duurzaamheid, legt uit hoe dit leidde tot een benchmarkanalyse.
Susanne: “Wienerberger wilde duidelijk inzicht krijgen in de milieukosten van hun gevelmaterialen in vergelijking met andere gevelsystemen. Met de benchmarkanalyse heb ik hen geholpen die vergelijking inzichtelijk te maken. Zo heb ik gevelsystemen vergeleken wanneer ze toegepast zouden worden in twee varianten van een specifiek gebouw. Hiermee konden we ook zien hoe de opbouw van het gebouw invloed had op de milieu-impact van de gevel binnen het totaal”.
De benchmarkanalyse werd uitgevoerd op basis van een standaard referentiewoning, zoals die wordt gebruikt in MPG-berekeningen. Hierbij zijn de verschillende woningtypen opgedeeld in specifieke gebouwelementen, zoals de gevel, vloeren en daken. Voor de vergelijking zijn twee bouwmethoden gebruikt: conventioneel zwaar en houtskeletbouw.
“Door Wienerberger is specifiek gekozen voor beide bouwmethoden, omdat dit een realistische afspiegeling is van de bouwpraktijk van nu, maar ook mogelijk van de toekomst. Onder invloed van veranderende regelgeving en schaarste in personeel, zien we dat er een verschuiving plaatsvindt van arbeid op de bouwlocatie naar geprefabriceerd bouwen in de fabriek. Dit heeft directe gevolgen voor de gekozen bouwmethodiek en materialisering waarop Wienerberger anticipeert.”
Susanne vertelt: “Voor de conventioneel zware gevels heb ik een aantal varianten doorgerekend, zoals bakstenen met een standaard spouw en varianten met dunnere bakstenen. Daarnaast heb ik ook de mogelijkheden voor houtskeletbouw bekeken, zowel met als zonder spouw.”
De berekeningen zijn uitgevoerd met behulp van de Nationale Milieudatabase. Hierbij zijn milieuverklaringen van de gebruikte materialen en hun milieukosten geraadpleegd. Op basis van een weging naar zwaarte van de verschillende milieu-impact-categorieën wordt een 1-puntscore vastgesteld – de milieuprestatie. Deze Milieu Kosten Indicator (MKI)-score uitgedrukt in Euro. Voor de vergelijking voor het referentiegebouw, hebben we deze milieukosten omgerekend naar kosten per jaar.
Susanne legt verder uit: “Sommige materialen hebben een lange levensduur, terwijl andere sneller vervangen moeten worden. Maar een gevel moet wel de volledige levensduur van de woning meegaan, die is vastgesteld op 75 jaar. Als een materiaal, zoals een houten buitenbekleding, slechts 50 jaar meegaat, moet het worden vervangen. Door de milieukosten per jaar te berekenen, wordt dit effect van verschillende levensduren geneutraliseerd.”
Het eindresultaat van de benchmark is een praktische rekensheet, bedoeld voor het interne gebruik van Wienerberger. Deze rekensheet berekent niet alleen de milieu-impact van de gevelsystemen per jaar, maar biedt ook een overzicht van de verschillende gevelopties, met duidelijke varianten voor zowel conventioneel zware gevels als houtskeletbouw. Wienerberger kan zelf de berekeningen aanpassen of uitbreiden, afhankelijk van hun behoeften.
Susanne vertelt: “In de rekensheet zijn alle berekeningen overzichtelijk gepresenteerd, zodat Wienerberger zelf kan zien hoe de verschillende gevelsystemen zich verhouden op basis van specifieke gegevens.”
De sheet bevat visuele elementen, zoals grafieken, die het aandeel van de gevel in de totale milieu-impact van de woning weergeven. Daarnaast heeft Susanne een notitie opgesteld waarin de hulpvraag, de uitgangspunten en de resultaten van de analyse helder worden beschreven.
“Wienerberger wil deze rekensheet gebruiken om zowel intern als extern uitspraken te kunnen doen over de milieu-impact van hun materialen in de gevel. Zeker gezien het feit dat alternatieve gevelmaterialen soms als duurzaam bestempeld worden, maar dat een goede onderbouwing ontbreekt. Dergelijke uitspraken hebben uiteindelijk invloed op de concurrentiepositie van Wienerberger. Daarnaast geeft het Wienerberger inzicht in het aandeel van hun materialen op de totale MPG van het gebouw. Tevens kan deze notitie helpen om denkrichtingen te bepalen over hoe en waar verder te verduurzamen.”
Wienerberger kan de resultaten van de benchmark gebruiken om te zien welk type product in het algemeen beter presteert. Dit biedt hen niet alleen inzicht in de huidige prestaties van hun producten, maar stelt hen ook in staat om strategisch te kijken naar verdere productontwikkeling. Ze kunnen bijvoorbeeld besluiten om bepaalde materialen of systemen verder te optimaliseren op basis van de bevindingen.
Daarnaast kunnen ze in hun marketing beter onderbouwd aantonen dat hun product, op basis van de specifieke uitgangspunten en de referentiewoning, beter presteert dan alternatieven.
Susanne sluit af: “Wienerberger kan nu met concrete cijfers onderbouwen hoe hun producten presteren in vergelijking met alternatieven. Dit helpt hen niet alleen in productontwikkeling, maar ook om hun duurzaamheidsprestaties overtuigend te presenteren aan klanten.”
Wienerberger is actief bezig met het verduurzamen van hun producten. Ze denken bijvoorbeeld na over hoe ze materiaalgebruik kunnen verminderen en hebben al mortelvrije droogstapelsystemen. Daarnaast is de wijze van produceren en het beperken van het gebruik van primaire grondstoffen ook een onderdeel waar Wienerberger in door ontwikkelt. Alles gebaseerd om hun ecologische voetafdruk verder te verkleinen.
“Tijdens de samenwerking met LBP|SIGHT is door onderlinge kennisuitwisseling een proces op gang gekomen waarbij de rekenmethodiek, de bouwkundig correcte gevelopbouw en de definitie van bepaalde onderdelen duidelijker zijn geworden. Een leerproces dat alleen tot stand kon komen door een goede samenwerking en duidelijke onderlinge communicatie.”
Fotomateriaal project uitgeleverd in de smalle Ecobrick baksteen: Wienerberger