Brandveiligheid in winkelcentra

Advies over brandveiligheid bij renovatieprojecten

Bij de renovatie van een winkelcentrum is brandveiligheid vaak een belangrijk onderwerp. Het gaat om grote oppervlaktes, grote bezoekersaantallen en situaties waar vaak woningen aan het winkelcentrum grenzen of in de buurt zijn. Onze brandveiligheidsspecialisten hebben al bij meerdere winkelcentra geadviseerd over de brandveiligheid, regelmatig ook in combinatie met andere vakgebieden, zoals akoestiek en bouwfysica.

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Winkelcentrum Keizerslanden, Deventer

Winkelcentrum Keizerslanden was toe aan een renovatie en uitbreiding. Het bestaande winkelcentrum uit 1968 werd van 2016 t/m 2018 gerenoveerd en uitgebreid met circa 4000 m2 aan vloeroppervlakte.

De twee bestaande supermarkten in het winkelcentrum zijn uitgebreid. In één van deze supermarkten is een sprinklerinstallatie aangebracht om een eventuele brand te kunnen beheersen. De andere supermarkt is als groot brandcompartiment uitgevoerd op basis van een vuurlastberekening.

We stelden een brandveiligheidsconcept op waarin we beschreven op welke wijze invulling wordt gegeven aan de brandveiligheidseisen van het Bouwbesluit 2012. Daarnaast voerden we overleg met de brandweer IJsselland, gemeente Deventer en de opdrachtgever om het brandveiligheidsplan toe te lichten. Ook stelden we een uitgangspuntendocument op voor de sprinklerinstallatie van de winkels.

Betrokken partijen

Winkelcentrum Keizerslanden, Deventer

Winkelcentrum ’t Loon, Heerlen

Winkelcentrum ’t Loon moest gerenoveerd worden vanwege verzakkingen eind 2011. Het winkelcentrum werd gesloten vanwege instortingsgevaar. Een deel van het winkelcentrum en de bestaande parkeergarage werden gesloopt. In 2014 is de garage uitgebreid en werd een deel van het winkelcentrum teruggebouwd. Het winkelcentrum heeft een oppervlakte van bijna 25.000 m2.

We ontwierpen onder andere een rookventilatieconcept voor de uitbreiding van de parkeergarage. Ook stelden we een uitgangspuntendocument op voor sprinkler en ontruiming, en een brandmeldinstallatie en ontruimingsalarminstallatie (BMIOAI) voor de parkeergarage. Ook stelden we de uitgangspunten op voor een rookproef in de parkeergarage.

Betrokken partijen

Opdrachtgever: NSI Development
Architect: RPHS+

Winkelcentrum ’t Loon, Heerlen

Winkelcentrum Kerkelanden, Hilversum

Winkelcentrum Kerkelanden in Hilversum is tussen 2015 en 2017 gerenoveerd. Het gebouw uit 1972 werd ook uitgebreid. In de nieuwe situatie omvat het complex 11.000 m2 winkeloppervlak.

De belangrijkste factor voor brandveiligheid is de brandcompartimentering. De bestaande compartimentering van het winkelcentrum bleek niet te voldoen en kon niet eenvoudig worden aangepast. Daarom is het gehele winkelcentrum van een sprinklerinstallatie voorzien. Zo voldoet de nieuwe situatie aan de veiligheidseisen uit het Bouwbesluit 2012.

Om het winkelcentrum ook tijdens de verbouwfase te kunnen gebruiken, stelden we in overleg met de aannemer en de brandweer een faseringsplan op waarbij de veiligheid van het winkelend publiek kon worden gegarandeerd.

Betrokken partijen

Winkelcentrum Kerkelanden, Hilversum

Medewerkers (1)

Adviseur Bram Kersten
Bram
Kersten
Adviseur brandveiligheid