Samen werken aan een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving?
- BezoekadresKelvinbaan 40 (2e etage), 3439 MT Nieuwegein
- PostadresPostbus 1475, 3430 BL Nieuwegein
- Telefoon030-2311377
- E-mailinfo@lbpsight.nl
2023 – 2024
Modulaire flexwoningen met permanente kwaliteit en aandacht voor duurzaamheid
In Amsterdam Zuidoost, aan de rand van het Brasapark, wordt Brasa Village gerealiseerd: een duurzame wijk met 520 flexwoningen die bedoeld zijn om 15 jaar op deze locatie te blijven staan. Wij zijn als adviesbureau betrokken bij het ontwerpen en ontwikkelen van twee van de dertien gebouwen in deze wijk: gebouw M2 en gebouw O. Dit project is het resultaat van een samenwerking met Moos en betreft het hoogste modulaire woongebouw van Nederland, waarbij de constructie grotendeels bestaat uit Cross-Laminated Timber (CLT).
Bij dit modulaire project werd LBP|SIGHT vroeg in het proces ingeschakeld voor advisering op het gebied van bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid. Met innovatieve bouwmethodes, zoals houtbouw en prefab-modules, gaven we advies voor onder andere geluidisolatie, daglichttoetreding en brandwerende maatregelen. Want hoe zorg je ervoor dat flexwoningen niet alleen snel en efficiënt worden gebouwd, maar ook voldoen aan de wettelijke eisen op het gebied van comfort, duurzaamheid en veiligheid?
Vanuit Moos bestond de wens om zo hoog mogelijke eisen te stellen aan de modulaire flexwoningen. Hoewel de woningen voor een periode van 15 jaar op deze locatie staan, voldoen ze wel aan de eisen voor permanente nieuwbouw. Dit betekent dat de modulaire woningen dezelfde kwaliteit en comfort bieden als reguliere woningen en na deze periode eenvoudig herplaatst kunnen worden.
Wij waren al vroeg in het ontwerptraject betrokken voor de begeleiding bij de aanvraag van de bouwvergunning. Dit omvatte zowel het traject voor het ontwikkelen van de modules als het realiseren van deze modules op de locatie van Brasa Park.
Om de kwaliteit van de woningen te waarborgen, hebben wij verschillende technische metingen uitgevoerd. Zo hebben we metingen verricht, zoals luchtdoorlatendheidsmetingen (hoe beter de luchtdichting, hoe minder energieverlies) en geluidmetingen. Deze metingen omvatten onder andere de geluidisolatie tussen de modules (zowel horizontaal als verticaal), de geluidwering van de gevel en het installatiegeluid van de warmtepomp. Deze modules worden nu toegepast in gebouw M2 en gebouw O.
Om de kwaliteit van de flexwoningen te waarborgen, hebben wij advies gegeven voor de geluidisolatie tussen de houten modules. Er zijn geluidmetingen uitgevoerd en geluidprognoses opgesteld met behulp van rekenmodellen voor geluidoverdracht. De onderzoeksresultaten vertaalden we vervolgens naar een praktisch advies. Voor gebouw O, dat aan een drukke weg ligt, hebben we specifieke aanbevelingen gedaan om de externe geluidinvloeden te minimaliseren. Dit omvatte bijvoorbeeld het toepassen van geluidwerende beglazing aan de gevel die aan de drukke weg ligt. Om tot slot ook te bepalen of de geluidbeperkende maatregelen het gewenste effect hadden.
Daarnaast was een belangrijk aspect het waarborgen van voldoende daglicht in de flexwoningen. Door de hoogte van de gebouwen en hun ligging in een stedelijke omgeving betrof dit een uitdaging. Zo hebben wij geadviseerd over de juiste plaatsing van ramen en de indeling van de modules voor voldoende daglicht in de woningen. Voor gebouw O, dat in een hoek staat, hebben we specifiek advies gegeven voor optimale daglichttoetreding, zoals de toepassing van balkons en het verbreden van bepaalde delen van de galerij. De verbrede galerijen fungeren als gemeenschappelijke buitenruimte waar buurtbewoners samen kunnen komen.
Naast het wooncomfort heeft Brasa Village ook aandacht voor het sociale aspect van wonen. In het ontwerp van gebouw O is een gemeenschappelijke ruimte opgenomen waar buurtbewoners uit de gehele wijk elkaar kunnen ontmoeten. Dit draagt bij aan het dorpsgevoel binnen de stedelijke omgeving van Amsterdam-Zuidoost. Hoewel dit vanuit wetgeving niet verplicht is, wordt zo wel het sociale aspect van het wonen in deze wijk versterkt.
De modules waaruit de flexwoningen bestaan, worden vooraf grotendeels in de fabriek geproduceerd. Daarnaast bestaan de wanden en plafonds van de modules uit hout. Deze fabrieksmethode verkort niet alleen de bouwtijd, maar draagt ook bij aan de hoge duurzaamheidsnormen dankzij het gebruik van hout als duurzaam materiaal. De woningen zijn opgebouwd uit CLT, een innovatief materiaal dat bestaat uit massieve houten platen met kruislings gelijmde lagen hout. Dankzij deze eigenschappen kunnen de wanden en vloeren van CLT het gewicht van het gebouw dragen en vormen ze direct de constructie.
Gebouw O is met zijn acht verdiepingen het hoogste modulaire CLT-woongebouw van Nederland, wat het onderscheidt van andere gebouwen. Hoewel modulaire woningen doorgaans tot vijf bouwlagen worden gebouwd, is het met een stabiliteitskern, zoals een trappenhuis of lift, mogelijk om hoger te bouwen. Gebouw O onderscheidt zich vooral in de uitdaging op het gebied van brandveiligheid van de constructie met CLT-wanden. Hoe hoger er wordt gebouwd, des te meer voorzieningen vanuit brandveiligheid nodig zijn.
Vanwege de houten constructie hebben wij ons specifiek gericht op de brandveiligheid van de wanden en plafonds. Aangezien hout een brandbaar materiaal is, waren aanvullende brandwerende maatregelen van belang om het gebouw voldoende lang bestand te maken tegen brand. Ook is het belangrijk dat een brand in een woning zich niet snel naar andere woningen verspreidt. Daarnaast gaven we advies over de vluchtroutes om de veiligheid van de bewoners te waarborgen en worden er voorzieningen getroffen om een brandweerinzet te ondersteunen.
Duurzaam bouwen betekent rekening houden met de effecten van een gebouw op het milieu. Dat geldt tijdens het ontwerp, de bouw, het gebruik, het onderhoud, eventuele verbouw of renovatie, en tijdens de sloop. Wij van LBP|SIGHT bieden duurzaamheidsadvies bij elke levensfase van een pand én bij elke projectfase: van initiatie tot ontwerp, uitvoering en beheer van een gebouw.
Binnen dit project hadden we geen formele verantwoordelijkheid voor de advisering over duurzaamheid, zoals het uitvoeren van BENG- en MPG-berekeningen. Wel hechten we veel waarde aan duurzaamheid en proberen altijd, waar mogelijk, bij te dragen aan duurzame oplossingen. Zo denken we actief mee over de inzet van duurzame materialen en fungeerden we in dit project als belangrijke sparringpartner op het gebied van duurzaamheid.
Brasa Village wordt gerealiseerd in samenwerking met de gemeente Amsterdam en de woningcorporaties Rochdale, Ymere en Eigen Haard. De flexwoningen worden ontwikkeld als antwoord op de woningnood in Amsterdam en bieden een duurzame en efficiënte oplossing. Dankzij de modulaire bouw kunnen de woningen op termijn elders worden hergebruikt, zonder in te leveren op kwaliteit en wooncomfort.
Betrokken partijen