Fenix I Katendrecht

2013-heden

Met bijna 45.000 m2 verrijst op Katendrecht in Rotterdam één van de grootste bouwprojecten in Nederland. Op de bestaande Fenixloods ontstaan 212 nieuwe loftappartementen die volledig naar wens van de kopers zijn in te delen. Wij zijn hierbij betrokken als specialist op de gebieden bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek.

Lees verder

Fenix I Katendrecht
Fenix I Katendrecht
Fenix I Katendrecht
Fenix I Katendrecht
Fenix I Katendrecht
Fenix I Katendrecht
Fenix I Katendrecht

De voormalige loods zal worden gevuld met een gemixt programma van wonen, werken, parkeren en recreëren. Een deel van de bestaande loods wordt getransformeerd tot een cultuurcluster met bekende culturele initiatieven als Conny Janssen Danst, Codarts en Circus Rotjeknor. In Nederland is dit een uniek concept.

Bijdrage LBP|SIGHT

Wij zijn vanaf 2013 betrokken bij dit prestigieuze project als specialist op de gebieden bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek. Vervolgens heeft LBP|SIGHT de gehele ontwerpfase, de bouwvoorbereiding en realisatie gedaan. In dat gehele traject hebben we geadviseerd in:

 • bouwfysica: o.a. daglicht, koudebruggen
 • akoestiek: o.a geluidisolatie tussen de ruimten en functiesgeluidwerende voorzieningen gevel
 • brandveiligheid: o.a brandcompartimentering, vluchtwegen, brandbeveiligingsinstallaties

De bouw van Fenix I is anno 2019 in volle gang en de start van de oplevering van de eerste woningen en commerciële ruimtes is in mei 2019.

Ontwikkelfase

Rond 2009 is Heijmans begonnen met plannen voor ontwikkeling van de Fenix I loods. Na onderzoek van de rondom gelegen bouwvolumes aan de Rijnhaven werd in overleg met de Dienst Stadontwikkeling besloten om een nieuw volume bovenop de loods toe te voegen. Mei architects and planners heeft in 2013 de architectenselectie gewonnen voor herbestemming van loods Fenix I in Katendrecht.

Unieke herbestemming:

 • Karakteristieke constructie van voormalige opslagloodsen voor cacao, met een grote culturele en historische waarde.
 • Toevoegen van nieuwbouw door middel van ‘optopping’ met eigentijdse architectuur en materiaalgebruik.
 • Direct aan het water en met een gunstige ligging ten opzichte van centrum.

Media aandacht

Er is veel aandacht in de media over Fenix I. Zo wordt er onder andere over indrukwekkende kengetallen geschreven zoals 1600 ton staal, 500 grondverdringende buispalen en ca. 12.000 m3. betonbouw. Lees hier meer in het artikel van BouwBeurs 

Daarnaast heeft Mei architects and planner begin maart 2019 de ‘Architectural Review Future Project’ gewonnen op de MIPIM in Cannes met Fenix I. Lees het persbericht ‘Fenix I wint in Cannes’.

Lees meer in het artikel van BouwWereld waarin Emiel van Wassenaar vertelt over onze bijdrage met betrekking tot de Brandveiligheid.

Historische waarde

De Fenixloodsen zijn in 1922 gebouwd in verband met de forse uitbreiding van het aantal lijnen van de Holland Amerika Lijn fors. Eind W.O.II zijn gedeeltes van de kade vernield en heeft een brand het middengedeelte van de loods zwaar beschadigd. In 1954 is de kade herbouwd en hebben de resterende loodsen aan weerszijde van het huidige Fenixplein de naam Fenix I en Fenix II gekregen. In de jaren ’80 zijn de loodsen in onbruik geraakt. Vanaf 2007 heeft de stad Rotterdam zich sterk gemaakt voor herstructurering en transformatie van de wijk Katendrecht. Het groeide de afgelopen jaren uit van een achterstandsgebied naar een hippe plek en gewilde wijk met vele culinaire, creatieve en culturele ondernemingen.

Op de websites van de aannemer Heijmans Vastgoed en de architect Mei architects and planner is meer te vinden over de Fenix Lofts & Fenix Docks.

Foto's: © Ossip