Landgoed Zonneoord, Ede

WELL-certificering voor een gezonder gebouw

Op Landgoed Zonneoord, gelegen bij Ede en op de rand van de Veluwe, staan gezondheid en duurzaamheid centraal. Toen het landgoed plannen maakte voor de nieuwbouw van vier kantoorpaviljoens was daarom al snel duidelijk dat de gebouwen moesten voldoen aan de WELL-systematiek.

Maaike Bron, adviseur bouwfysica, duurzaamheid en energie, en gecertificeerd WELL Accredited Professional, vertelt hoe we Landgoed Zonneoord daarbij ondersteunden.

WELL: DE STANDAARD VOOR EEN GEZOND GEBOUW

WELL is dé standaard voor het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van gebruikers van gebouwen. Daarbij wordt gekeken naar tien thema’s: lucht, water, voeding, licht, bewegen, thermisch comfort, geluid, materialen, het bevorderen van een gezonde geest en ‘samenleven’. Een gebouw wordt beoordeeld op deze punten aan de hand van meer dan honderd verplichte en optionele ‘features’, oftewel aandachtspunten.

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

BEOORDELING VAN GEBOUWEIGENSCHAPPEN

Maaike: “Toen Landgoed Zonneoord bij ons aanklopte, was het al vrij ver in de ontwikkeling van de paviljoens. De omgevingsvergunning lag er al en ook het ontwerp was snel afgerond. Vanuit LBP|SIGHT zijn we toen gestart met bekijken aan welke WELL-features het ontworpen gebouw voldeed. Sommige features zijn gericht op gebouweigenschappen, bijvoorbeeld de hoeveelheid aanwezig daglicht. Op basis van de ontwerptekeningen hebben we beoordeeld of de gebouwgebonden features voldeden aan de WELL-standaard of dat er zaken veranderd moesten worden.”

AANVULLENDE FEATURES

Vervolgens zijn we gaan kijken welke aanvullende features haalbaar waren. Maaike: “We gingen om tafel met de diverse betrokken partijen. Samen keken we welke features haalbaar waren en wat we daarvoor moesten doen. Denk aan beloftebrieven schrijven, HR-documenten opstellen, berekeningen maken en tekeningen aanleveren. Deze documenten moesten we aanleveren bij het International WELL Building Institute (IWBI). Uiteindelijk kwam een Performance Testing Agent (PTA) metingen verrichten op locatie. Aan ons de taak om dit alles in goede banen te leiden en de verschillende partijen te adviseren.”

Landgoed Zonneoord, Ede

EEN GEZOND GEBOUW IN DE PRAKTIJK

Hoewel het landgoed in eerste instantie voor een GOLD-status ging, behaalden de kantoorpaviljoens uiteindelijk zelfs de WELL Certified Platinum-status, de hoogst haalbare WELL-certificering. Maaike: “In de praktijk zie je dat er overal in de paviljoens aandacht is voor de gezondheid van de gebruikers. Dat gebeurt op een stimulerende wijze, dus zonder mensen te dwingen. Bij de trap geven we bijvoorbeeld aan hoeveel calorieën je per tree verbruikt en er is een fitnessruimte aanwezig. Op de toiletten besteden we aandacht aan het belang van handen wassen voor een goede hygiëne. We zorgen dat gebruikers altijd op dertig meter van hun werkplek hun flesje water kunnen vullen. Verder kunnen ze zelf de verlichting, temperatuur en lichtwering aanpassen, voor meer comfort. En er zijn voldoende ontspanningsruimtes aanwezig, zowel binnen als buiten.”

Over buiten gesproken, ook daar is aandacht voor gezondheid en welzijn. “Er is gezorgd voor verbinding met de natuur. Veel uitzicht naar buiten, wandelpaden op eigen terrein. Denk ook aan het gebruik van beplanting en materialen met een natuurlijke uitstraling in en rondom het gebouw. Voor de nodige ontspanning staan er bankjes buiten en is er een schaakspel aanwezig. Verder is het op het terrein verboden om te roken.”

FIJNE SAMENWERKING

Nu de WELL-certificering is afgerond kijkt Maaike terug op een fijne samenwerking: “Landgoed Zonneoord wilde vanaf het begin dolgraag het WELL-certificaat behalen. Dat was duidelijk te merken aan de enorme drive en motivatie. Ook de samenwerking met de andere partijen – de bouwkundig architect, de interieurarchitect, de aannemer, de verlichtingspartijen, de installatieadviseur en de huurder – verliep heel soepel. Fijn om samen tot dit mooie resultaat te komen.”

Over Landgoed Zonneoord
Sinds het begin van de twintigste eeuw is Landgoed Zonneoord uitgegroeid van koloniehuis voor ‘de bleekneusjes uit de stad’ tot een kennis- en innovatiecampus voor bedrijven en organisaties die werken aan een gezondere samenleving. Landgoed Zonneoord biedt professionals de ruimte om innovaties te ontwikkelen, ermee te experimenteren en kansrijke innovaties in de praktijk te brengen. Naast een werkplek biedt het landgoed ruimte voor vergaderingen, congressen, evenementen, workshops en inspiratiesessies midden in de natuur.

Adviseurs (2)

Adviseur Janneke van der Weerd
Janneke
van der Weerd
Adviseur bouwfysica en duurzaamheid, vennoot
Adviseur Maaike Bron
Maaike
Bron
Adviseur bouwfysica