2017 – 2020

Mariëngaerde, Warmond

Moderne woningen met karakter en allure dankzij renovatie

In Warmond staat een prachtig gebouw met een rijke historie: Mariëngaerde. In 1412 werd het gebouw gebruikt als klooster, vanaf 1967 was er een seminarie gevestigd en daarna heeft het pand als verpleegtehuis gefunctioneerd.

In 2019 is een grote renovatie van start gegaan. Hiermee begint Mariëngaerde aan een nieuw hoofdstuk in haar geschiedenis: de realisatie van 107 moderne, frisse huurappartementen voor jong en oud. Binnen dit mooie project hebben wij geadviseerd op het gebied van brandveiligheid, bouwfysica en akoestiek.

PROJECT MARIUS

Bij de grootschalige renovatie naar modern ingerichte woningen blijven de historische gevels en waardevolle elementen van het interieur zo veel mogelijk behouden, of deze worden in ere hersteld. Bovendien kunnen de bewoners gebruikmaken van voorzieningen als:

  • een clubhuis in de kapel – met een mozaïekvloer uit 1920 – met lounge- en werkplekken
  • een prachtige tuin met verschillende terrassen
  • een fitnessruimte
  • een hondenwasruimte

De woningen binnen project Marius van 30 m2 tot 116 m2 zijn verdeeld over 3 verdiepingen en variëren van maisonnettes en appartementen tot studio’s. Een mix van woningen waar zowel jong als oud prettig kan wonen.

Er lag een uitdagende puzzel voor ons wat betreft het te realiseren klimaat en comfort. Is het gewenste niveau haalbaar? En hoe is dit te verenigen met de wettelijke eisen? Dit ging met name op voor het streefniveau van de brandveiligheidsvoorzieningen, het energielabel, de vochtwering en de akoestiek per ruimte.

Voor dit laatste hebben we uitgebreide geluidmetingen uitgevoerd en passende voorzieningen voorgesteld om, waar nodig, de geluidisolatie te verbeteren. Met de Veiligheidsregio hebben we geadviseerd over de bereikbaarheid en bluswatervoorzieningen. In dit bijzondere project hebben we prettig samengewerkt met zowel het ontwerp- als het bouwteam.

Over project Marius