Marktgemiddelde milieuverklaringen voor warmtepompen

Warmtepompen krijgen als duurzame gebouwinstallaties steeds meer aandacht in MPG-berekeningen (MilieuPrestatie Gebouwen). De keuze voor een bepaald type warmtepomp kan dus een grote invloed hebben op de MPG-score van een gebouw.

Om de milieu-impact tot in detail te kwantificeren, heeft Vereniging Warmtepompen, de brancheorganisatie voor fabrikanten en leveranciers van warmtepompen, LBP|SIGHT ingeschakeld om milieuverklaringen – voorheen bekend als productkaarten – op te stellen voor opname in de Nationale Milieudatabase (NMD). In dit project hebben wij milieuverklaringen opgesteld voor 34 verschillende typen warmtepompen. Hiervoor hebben we de complexe samenstelling van warmtepompen en de milieuprestaties van verschillende fabrikanten geanalyseerd.

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Representatieve milieuverklaringen

Door de brede toepassing van warmtepompen in nieuwbouw is er behoefte ontstaan aan gedetailleerde en representatieve milieuverklaringen op basis van werkelijke ontwerpen. De tot nu toe beschikbare, generieke milieuverklaringen (categorie 3) geven geen nauwkeurig beeld, omdat de analyses zijn gedaan op basis van minder gedetailleerde data.

In opdracht van Vereniging Warmtepompen hebben we marktgemiddelde milieuverklaringen (categorie 2) opgesteld die representatief zijn voor alle warmtepompen die van de betreffende types in Nederland verkocht worden. De Nationale Milieudatabase (NMD) stimuleert fabrikanten om eigen, specifieke milieuverklaringen (categorie 1) op te stellen. Hierbij loont het om duurzamere materialen te gebruiken, zodat een betere milieuprestatie wordt behaald ten opzichte van het marktgemiddelde. Zo kunnen fabrikanten profiteren van betere milieuscores en maken de milieuverklaringen een nauwkeurigere en lagere uitkomst van de MPG-berekening mogelijk.

Complexiteit van het project

Het opstellen van milieuverklaringen voor warmtepompen is een complex proces vanwege de grote verscheidenheid aan materialen en componenten waaruit deze systemen bestaan. Een warmtepomp kan uit honderden verschillende onderdelen bestaan, die ook weer uit meerdere materialen kunnen zijn opgebouwd. Dit maakt de levenscyclusanalyse (LCA) aanzienlijk ingewikkelder.

Op basis van de gegevens van een representatieve groep van circa 10 fabrikanten hebben we 34 milieuverklaringen opgesteld. In sommige gevallen hadden deelnemende fabrikanten al een LCA opgesteld, bijvoorbeeld via het PEP Ecopassport-programma. Hiermee was al een gedetailleerd beeld van de materialen in een warmtepomp en de overige productiegegevens beschikbaar. Andere fabrikanten moesten dit nog opstellen, waarbij we hebben meegedacht om het data-inventarisatieproces zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Vervolgens zijn, in overleg met experts en gebruikmakend van voorgeschreven NMD-scenario’s, de overige fasen van de levenscyclus ingevuld. Van daaruit hebben we gemiddelde milieuverklaringen opgesteld, waarbij we ook rekening hebben gehouden met verkoopcijfers per type warmtepomp.

De marktgemiddelde milieuverklaringen die het resultaat zijn van onze analyses, bieden een betrouwbaar instrument voor iedereen die deze typen warmtepompen wil integreren in een gebouwontwerp en daarbij een nauwkeurige MPG-berekening nodig heeft.

Kritische factoren

Bij het opstellen van de milieuverklaringen hebben we rekening gehouden met verschillende kritische factoren die de milieuprestaties van warmtepompen beïnvloeden:

  • Het type warmtepomp (met buitenlucht, bodem, of water als bron)
  • Met geïntegreerd boilervat voor warm tapwater (combi) of zonder (solo)
  • Het gebruikte koudemiddel
  • Bijbehorende onderdelen (appendages)
  • Het vermogen of de capaciteit van een warmtepomp onder verschillende temperatuuromstandigheden. Het vermogen van een warmtepomp kan namelijk variëren afhankelijk van de brontemperatuur, wat van invloed is op de grootte van de warmtepomp die nodig is.

Aanvullende analyses over warmtepompen

In opdracht van Vereniging Warmtepompen hebben we nu gekeken naar de warmtepompen in gebouwen zelf. Maar er staan, in opdracht van Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie, aanvullende analyses gepland voor andere typen warmtepompen en bronsystemen. Op deze manier specialiseren we ons steeds verder in duurzame gebouw- en klimaatinstallaties.

Interesse in een categorie 1-LCA?
Heeft u vragen over of interesse in een eigen LCA (categorie 1) van uw product? Neem dan gerust contact op met Jeannette Levels-Vermeer en Hilko van der Leij, beide adviseur duurzaamheid.

Vakgebieden (2)

Medewerkers (2)

Adviseur Jeannette Levels-Vermeer
Jeannette
Levels-Vermeer
Adviseur duurzaamheid, vennoot
Adviseur Hilko van der Leij
Hilko
van der Leij
Adviseur energie en duurzaamheid