The Olympic Amsterdam - transformatie voormalige Citroëngebouwen

2015-2019

De voormalige Citroëngebouwen in Amsterdam worden getransformeerd tot multifunctionele accommodaties. Ze vormen samen met het Olympisch Stadion en het plein ertussen een dynamisch geheel, waar veel gebeurt. We adviseren bij dit project op het gebied van brandveiligheid, akoestiek, bouwfysica en duurzaamheid.

Lees verder

The Olympic Amsterdam - transformatie voormalige Citroëngebouwen
The Olympic Amsterdam - transformatie voormalige Citroëngebouwen
The Olympic Amsterdam - transformatie voormalige Citroëngebouwen
The Olympic Amsterdam - transformatie voormalige Citroëngebouwen

Het plan

Na het strippen van de karakteristieke gebouwen worden de panden herontwikkeld tot multifunctionele gebouwen The Olympic 1931 en The Olympic 1962. In de gebouwen komen kantoor- en bedrijfsruimten, horeca, retail en cultuur. Het zijn bijzondere gebouwen, die al vele jaren lang het beeld bepalen van de route tussen de Zuidas en het centrum van de stad. 

Uitdaging

De gebouwen zijn verouderd en beantwoorden niet meer aan de hedendaagse eisen. De uitdaging ligt in het opleveren met een hedendaags comfort. Het moet ook beantwoorden aan de huidige eisen wat betreft brandveiligheid, akoestiek, bouwfysica en duurzaamheid. Een beperking is dat het gebouw uit 1962 een monumentale status heeft. Een gevel kun je dus niet zomaar aanpassen. De stalen kozijnen moeten gehandhaafd blijven en dat bouwfysisch een uitdaging.

Maatwerk

Het monument (The Olympic 1962) krijgt ook twee nieuwe vluchttrappen, die passen bij het bijzondere karakter van het gebouw en bij de allure en het niveau van afwerking die voor het hele complex gelden. De gevels van beide gebouwen worden optimaal geïsoleerd en er komen vanwege de brandveiligheid sprinklerinstallaties. 

Ook akoestisch gezien is er een beperking. Uitgangspunt is de bestaande bouw en indeling, een aaneenschakeling van diverse bouwdelen. Het aanpassen van de vloeren is maatwerk.

Duurzaamheid

We besteden ook veel aandacht aan duurzaamheid. Materiaalkeuze en isolerende maatregelen krijgen bijzondere aandacht. Installatietechniek speelt ook een belangrijke rol. Duurzaamheid staat voorop. Een groot deel van de bestaande materialen wordt hergebruikt. De beide gebouwen worden voorzien van duurzame verlichting en van toiletten die zuinig spoelen. Het gebouw zal ook wat duurzaamheid betreft klaar zijn voor de toekomst.

Media-aandacht

In de media is er ook aandacht voor de voormalige Citroëngebouwen in Amsterdam: 

Meer over dit project

Opdrachtgever: Peak Development en Bouwinvest Development BV, Amsterdam
Architecten: Rijnboutt BV Amsterdam en BiermanHenket, Esch
Constructeur: Van Rossum Raadgevende Ingenieur,s Amsterdam
Installatieadviseur: Techniplan Adviseurs BV, Rotterdam

Beeldmateriaal: Rijnboutt BV, Amsterdam

Expertises

​​Bouwakoestiek

Meer over ​​Bouwakoestiek

Bouwfysica

Meer over Bouwfysica

Brandveiligheid

Meer over Brandveiligheid