2008 – heden

Scheepvaartmuseum, Amsterdam

De eerste geluid-absorberende vloer ter wereld

Een grote verandering bij de renovatie van het Scheepvaartmuseum: een glazen overkapping van het binnenterrein. Een uitdaging om het galmeffect te beheersen. De eerste geluid-absorberende vloer ter wereld is geboren.

Een ingrijpende verandering bij de renovatie van het Scheepvaartmuseum was de glazen overkapping van het binnenterrein. Dit bracht voor ons een aantal uitdagingen met zich mee op het gebied van akoestiek, klimaatbeheersing en brandveiligheid. Tegelijk moest het monumentale karakter van het gebouw behouden blijven.

WINNAAR

De Vernufteling 2011

UNIEKE

geluidabsorberende vloer

WINNAAR

Bouwwereld Bouwtechniek Award 2012

BOUWFYSISCHE CREATIVITEIT

Het Scheepvaartmuseum is een goed voorbeeld van een gebouw waarin bijzonderebouwfysische uitdagingen integraal, in het oog springend en innovatief zijn aangepakt. De speciaal ontwikkelde geluidabsorberende vloer van de binnenplaats is een mooi voorbeeld van bouwfysische creativiteit.

Ook het gekozen klimaatconcept en de oplossing voor de brandscheiding tussen binnenplaats en gebouw zijn niet alledaags.

VITRINECONCEPT VOOR MUSEAAL KLIMAAT

We ontwikkelden een energiezuinig klimaatconcept voor de binnenplaats. Om het museale klimaat in stand te houden, is een vitrineconcept toegepast. Alle museumstukken staan in (inloop)vitrines die apart geklimatiseerd worden. Het houdt de museumstukken in optimale conditie. De conservatoren waren hier zeer gelukkig mee.

Bijkomend voordeel was dat bespaard kon worden op de omvang van de installaties en op het energieverbruik. Het brandveiligheidsconcept was eveneens een grote uitdaging.

© Eddo Hartmann

EEN GOEDE MIX VAN EISEN

We hebben een goede mix gevonden tussen de veiligheidseisen uit het Bouwbesluit, de eisen van de gemeente Amsterdam en de hoeveelheid bezoekers die het museum aankan. De belangrijkste criteria:

  • de keuze van de principeoplossing voor het realiseren van de monumentale klimaatcondities
  • het brandveiligheidsconcept van het toekomstige museum in het algemeen
  • de consequenties van het overkappen van de binnenplaats voor dit brandveiligheid­sconcept
  • de consequenties van het overkappen van de binnenplaats voor het thermisch klimaat op de binnenplaats
  • de consequenties van het overkappen van de binnenplaats voor het akoestisch klimaat op de binnenplaats

Betrokken partijen

Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf (voorheen Rijksgebouwendienst)

Architect: DOK Architecten 

Ontwikkelaar akoestische tegels: Poly Products

Medewerkers (1)

Adviseur Luc Schaap
Luc
Schaap
Adviseur bouwfysica, directie, vennoot