Transformatie rijksmonument Muntplein Amsterdam

In Amsterdam is in oktober 2018 een rijksmonument aan het Muntplein opgeleverd van zestien appartementen. Dat gebeurde na een grondige transformatie van het voormalige kantoorpand. Wij adviseerden op het gebied van bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid.

Lees verder

Transformatie rijksmonument Muntplein Amsterdam
Transformatie rijksmonument Muntplein Amsterdam
Transformatie rijksmonument Muntplein Amsterdam
Transformatie rijksmonument Muntplein Amsterdam

Van kantoren naar luxe appartementen

Objectum, dat onder meer het projectmanagement deed voor het rijksmonument op het Muntplein, heeft ons benaderd om bij de transformatie te adviseren. Wij adviseerden op het gebied van bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid.

Voldoen aan nieuwbouweisen

De transformatie werd voor onze adviseurs een uitdagende klus. Als LBP|SIGHT hadden we vooral werk aan de brandveiligheid en geluidisolatie. Wij hebben ons erop gericht om het gebouw op cruciale punten te laten voldoen aan nieuwbouweisen. Het ging immers om het realiseren van luxe appartementen in een voormalig, monumentaal kantoorgebouw. We hebben onder andere geluidsisolerende en brandwerende plafonds aangebracht en verder droge, verende vloeren voor een betere contactgeluidisolatie. Er zitten houten vloeren in waardoor er al gauw sprake is van contactgeluid.

Gasloos en energiezuinig

Voor wat betreft de bouwfysica is besloten om de bestaande metselwerkgevel ongewijzigd te laten. Meer dan vijftig procent van de gevel bestaat immers uit glas. De bestaande beglazing is het voornaamste warmtelek dat we aangepakt hebben door thermisch isolerend monumentenglas toe te passen. Het getransformeerde gebouw is gasloos en zeer energiezuinig. Voor de warmtelevering heeft elk appartementen zijn eigen lucht-waterwarmtepomp. Alle woningen zijn voorzien van een individuele mechanische ventilatie met warmteterugwinning.

Over het Muntplein

De plek is prachtig: Kalverstraat en Rokin komen daar bij elkaar en de bewoners hebben uitzicht op de Munt en de Munttoren. Drie winkels op de begane grond zijn gehandhaafd. De appartementen zijn in het najaar van 2018 opgeleverd.

Expertises

Bouwfysica

Meer over Bouwfysica

​​Bouwakoestiek

Meer over ​​Bouwakoestiek

Brandveiligheid

Meer over Brandveiligheid