Transformatie rijksmonument Muntplein Amsterdam

In Amsterdam is in oktober 2018 een rijksmonument aan het Muntplein opgeleverd van zestien appartementen. Dat gebeurde na een grondige transformatie van het voormalige kantoorpand. Wij adviseerden op het gebied van bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid.

Lees verder

Transformatie rijksmonument Muntplein Amsterdam
Transformatie rijksmonument Muntplein Amsterdam
Transformatie rijksmonument Muntplein Amsterdam
Transformatie rijksmonument Muntplein Amsterdam

Van kantoren naar luxe appartementen

Objectum deed onder meer het projectmanagement voor het rijksmonument op het Muntplein. Wij zijn benaderd door hen om te adviseren bij deze transformatie. 

Onze uitdaging

De transformatie werd voor onze adviseurs een uitdagende klus. We hadden vooral werk aan de brandveiligheid en geluidisolatie. Wij hebben richtten ons erop om het gebouw op cruciale punten te laten voldoen aan nieuwbouweisen. Immers, het ging om het realiseren van luxe appartementen in een voormalig, monumentaal kantoorgebouw. We hebben onder andere geluidsisolerende en brandwerende plafonds geadviseerd. Omdat de vloeren van hout zijn die contactgeluid veroorzaken. Daarvoor adviseerden we droge, verende vloeren toe te passen voor een betere contactgeluidisolatie. 

Gasloos en energiezuinig

Voor wat betreft de bouwfysica is besloten om de bestaande metselwerkgevel ongewijzigd te laten. Meer dan vijftig procent van de gevel bestaat immers uit glas. De bestaande beglazing is het voornaamste warmtelek. Daarvoor adviseerden we thermisch isolerend monumentenglas toe te passen. 

Het getransformeerde gebouw is gasloos en zeer energiezuinig. Voor de warmtelevering heeft elk appartementen zijn eigen lucht-waterwarmtepomp. Alle woningen zijn voorzien van een individuele mechanische ventilatie met warmteterugwinning.

Meer over het Muntplein

De plek is prachtig: Kalverstraat en Rokin komen daar bij elkaar. De bewoners hebben uitzicht op de Munt en de Munttoren. Drie winkels op de begane grond bleven gehandhaafd. De appartementen zijn in het najaar van 2018 opgeleverd.

Expertises

Bouwfysica

Meer over Bouwfysica

​​Bouwakoestiek

Meer over ​​Bouwakoestiek

Brandveiligheid

Meer over Brandveiligheid