Zonnepark Pernis, Rotterdam

Taxatierapport voor bepaling van de grondwaarde

In 2030 wil de gemeente Rotterdam meer duurzame energie opwekken dan gebruiken. Om deze doelstelling te halen, loont het om één of meerdere zonneparken aan te leggen. De gemeente wil daarom op meerdere locaties een zonnepark realiseren. Voor één project hebben wij een taxatierapport met verschillende varianten opgesteld op basis van onze rekentool.

EEN TIJDELIJK ZONNEPARK IN PERNIS

Eén van de locaties voor een zonnepark bevindt zich in het dorp Pernis. Aan de rand van het dorp ligt een perceel dat eerder als volkstuinencomplex werd gebruikt. In deze omgeving ontwikkelt de gemeente een woningbouwlocatie.

Op de voormalige volkstuinlocatie komen uiteindelijk sportvelden, maar deze ontwikkeling laat nog even op zich wachten. Daarom wordt er in de tussentijd een zonneweide op het perceel gerealiseerd.

GRONDWAARDERING MET VERSCHILLENDE VARIANTEN

De gemeente is van plan om een tender uit te schrijven voor van de vestiging van een tijdelijk recht van erfpacht. Hiervoor hebben wij de opdracht gekregen om de marktwaarde van de grond en de canon te taxeren. Het bijzondere hierbij is dat de gemeente meerdere berekeningen wenst met verschillende looptijden en inrichtingen. Het resultaat? Een taxatierapport met:

  • per variant een analyse en waardering van de marktwaarde;
  • de canon per hectare.

REKENTOOL VOOR OPBRENGST ZONNE-ENERGIE EN SUBSIDIES

We hebben een rekentool ontwikkeld waarmee we uiteindelijk de grondwaarde van een zonnepark kunnen bepalen. De rekentool berekent namelijk hoeveel geld er binnen komt aan kWh (kilowattuur) en subsidies. Hiervoor rekent de tool met allerlei variabelen. Denk bijvoorbeeld aan het aantal zonne-uren op de specifieke locatie, de grootte van het perceel, de looptijd, het vermogen per paneel en het aantal panelen.

De rekentool werkt altijd met de laatste updates rondom SDE+ subsidies.

Vakgebieden (2)

Medewerkers (1)

Adviseur Marc Lindhout
Marc
Lindhout
Adviseur grondzaken / taxateur