DUURZAME MOBILTEIT
Zowel de overheid als de maatschappij vraagt om verduurzaming van mobiliteit. Bijvoorbeeld om de veiligheid te vergroten en verkeersoverlast te verminderen, de stikstofuitstoot te verlagen en het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Verduurzaming van mobiliteit kan op tal van manieren. U kunt bijvoorbeeld denken aan deelconcepten voor de auto of fiets, het realiseren van mooie en toegankelijke fiets- en wandelroutes, parkeerplaatsen alvast gereedmaken voor elektrisch laden in de toekomst of het aanleggen van energieopwekkend asfalt. Duurzame mobiliteit kan echter nog verder gaan. Zo kunt u ook een parkeergarage flexibel ontwerpen, zodat deze bij een afnemende parkeervraag ook ingericht kan worden als expositieruimte.
Duurzame mobiliteit betekent ook het verminderen van de stikstofuitstoot en overlast door verkeers- en bouwlawaai en trillingen en zorgdragen voor de verkeersveiligheid. Bijvoorbeeld door de inzet van elektrische bouwvoertuigen of het toepassen van geluidsarme voegovergangen op een brug. De verkeersveiligheid kan vergroot worden door bijvoorbeeld de snelheid te verlagen, eenrichtingsverkeer in te stellen of extra zebrapaden te realiseren.
Slimme logistiek
Drukte op de weg, stikstofuitstoot door vrachtverkeer, half gevulde vrachtwagens, leegstaande distributiecentra, het kapot rijden van bermen door vrachtverkeer, onveilige situaties door vrachtverkeer in de stad... dat klinkt u vast niet als erg duurzaam in de oren. Dit zijn enkele actuele logistieke problemen waar veel aandacht voor is en die vragen om slimme oplossingen. Duurzame logistiek betekent onder andere zorgdragen voor goede en veilige routes voor vrachtverkeer, de inzet van elektrische voertuigen en het slim combineren van logistieke bedrijven om vrachtbewegingen en onnodige leegstand te beperken.