Samen werken aan een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving?
- BezoekadresKelvinbaan 40 (2e etage), 3439 MT Nieuwegein
- PostadresPostbus 1475, 3430 BL Nieuwegein
- Telefoon030-2311377
- E-mailinfo@lbpsight.nl
Advies en ondersteuning bij al je stikstofvraagstukken
In december 2024 heeft de Raad van State bepaald dat intern salderen met terugwerkende kracht vergunningsplichtig is geworden. Dit betekent dat voor alle activiteiten die sinds 2020 door intern salderen zijn vergund, alsnog een natuurvergunning moet worden aangevraagd, zelfs als eerder werd beoordeeld dat een vergunning niet nodig was. Dit moet voor 2030 gebeuren, wat veel onduidelijkheid veroorzaakt voor bedrijven en projecten.
Een natuurvergunning is nu noodzakelijk als de stikstofdepositie in een gevoelig natuurgebied door een project of activiteit meer dan 0,00 mol/ha/jaar bedraagt. Bij de voortoets mogen initiatiefnemers geen gebruikmaken van bestaande stikstofrechten door intern te salderen. Zelfs als de nieuwe stikstofuitstoot lager is dan wat eerder werd veroorzaakt, moet een natuurvergunning worden aangevraagd.
De nieuwe regels gelden ook voor lopende procedures en gerealiseerde projecten waarbij na 1 januari 2020 intern gesaldeerd is. Het aanvragen van een natuurvergunning moet voor 2030 gebeuren.
Intern salderen kan nog steeds worden gebruikt om te bepalen of een natuurvergunning kan worden verleend, maar er gelden nu strengere voorwaarden. Het maakt altijd deel uit van een passende beoordeling en wordt, net als extern salderen, als een mitigerende maatregel beschouwd. Dit betekent dat een project met intern salderen moet voldoen aan het additionaliteitsvereiste: de stikstofruimte die vrijkomt door het stoppen van een activiteit mag alleen worden gebruikt voor een nieuwe activiteit als die ruimte niet nodig is voor natuurbehoud of -herstel. Omdat in veel Natura 2000-gebieden weinig zicht is op natuurherstel, kunnen vergunningen op basis van intern salderen niet zomaar worden verleend.
Daarnaast mogen vergunde, maar niet gerealiseerde onderdelen niet meer worden gebruikt voor salderen als de uitgangssituatie voor stikstofemissie niet gebaseerd is op een geldige natuurvergunning, maar op een milieutoestemming. Het stroomschema van de Raad van State geeft intern salderen in de nieuwe situatie schematisch weer.
De uitspraak heeft geleid tot een complexe situatie waarin bedrijven met terugwerkende kracht moeten nagaan of ze voldoen aan de nieuwe regels. Dit kan leiden tot onzekerheid en vertraging, vooral omdat provincies mogelijk niet de capaciteit hebben om alle vergunningaanvragen snel te verwerken en te toetsen aan het additionaliteitsvereiste. De vergunningverlening voor een Natura 2000-activiteit is om deze reden in veel provincies tijdelijk stilgelegd. Provincies moeten beleid ontwikkelen over wat wel en niet mag worden meegenomen in de referentiesituatie en hoe landelijk en provinciaal beleid voor de noodzakelijke vermindering van stikstofdepositie doorwerkt bij vergunningverlening.
Gezien de huidige situatie adviseren we bedrijven om de onzekerheid mee te wegen in hun (investerings)beslissingen. Bovendien adviseren we – als het mogelijk is – te wachten met het doorvoeren van wijzigingen.
Wij bieden ondersteuning bij: