16 november 2022

Brandveilig bouwen met hout: elk gebouw is anders

Bouwen met hout wordt steeds populairder. Dat brengt voordelen, maar ook uitdagingen met zich mee. Bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid.

Op woensdag 9 november 2022 besprak Bram Kersten, senior adviseur brandveiligheid bij LBP|SIGHT, samen met Frank Meijer, directie bij Pieters Bouwtechniek, de belangrijkste aandachtspunten voor een goed houten gebouw. Dat deden ze tijdens de expertmiddag ‘Brandveiligheid houten gebouwen’, georganiseerd door de Vereniging van Brandveiligheid Adviseurs (VVBA) en de Society of Fire Protection Engineers (SFPE Benelux). De conclusie? “Brandveilig bouwen met hout is mogelijk, maar vraagt om een robuust concept.”

Expertmiddag brandveiligheid houten gebouwen

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Brandveiligheid van hout

Dat hout een brandbaar materiaal is, is geen verrassing. Het gebruik van hout in een gebouw kan zorgen voor extra vuurlast, met langere brandduur, langere uitslaande vlammen en hogere temperaturen tot gevolg. Bram: “Aan de andere kant heeft hout ook een bepaalde brandwerendheid; het duurt wel even voordat een groot stuk hout is weggebrand. Het is belangrijk om na te denken over hoe je met deze eigenschappen omgaat in een gebouw. Kies je voor een houten of betonnen vloer? Ga je het hout bekleden of afschermen? Of ga je werken met sprinklersystemen? Ook over de situatie na een eventuele brand moet je nadenken. Hoe kun je weggebrand hout vervangen? En hoe houd je na een brand nog voldoende constructieve sterkte over? Een houten gebouw moet namelijk niet alleen fire resistant, maar liefst ook fire resilient zijn.”

Brandwerendheid bepalen in de praktijk

Er zijn verschillende manieren om aan te tonen dat een gebouw een bepaalde brandwerendheid heeft. Bijvoorbeeld met testrapporten van de hele constructie, testrapporten van afzonderlijke onderdelen of de Eurocode 5 (Ontwerp en berekening van houtconstructies). Bram: “Op papier lijkt dat vaak makkelijk te realiseren, maar de praktijk is een ander verhaal. Zo is er niet van elke soort (houten) constructie of elk afzonderlijk onderdeel een testrapport beschikbaar. En ook de Eurocode 5 is beperkt bruikbaar als het gaat om bijvoorbeeld het inbranden of beschermen van hout. Bij het bepalen van de brandwerendheid moet je je telkens afvragen: hoe komen onderdelen samen en is er dan nog steeds sprake van dezelfde brandwerendheid? Bij een houten constructie spelen de details hierbij een veel grotere rol dan bij de betonnen of stalen constructies die we veelal gewend zijn.”

Details en aansluitingen

Alleen voldoen aan de regelgeving op papier is dus niet altijd voldoende om een echt veilig houten gebouw te realiseren. Juist de aandacht voor de details en aansluitingen is essentieel bij houtbouw. Bram: “Vaak is er bijvoorbeeld veel staal aanwezig in houten constructies. Staal verliest aan draagkracht bij hoge temperaturen, en moet je dus beschermen. Een ander interessant aspect zijn doorvoeringen, zoals leidingen of wandcontactdozen, in de beplating of het hout zelf. Vaak zijn dit soort details alleen getest op brandwerendheid in steenachtige constructies. En wat dacht je van de bevestiging van houten materialen? Zijn de schroeven die je gebruikt bijvoorbeeld voldoende beschermd tegen brand?”

Conclusie

Dat brandveilig bouwen met hout mogelijk is, is duidelijk. Het is vooral zaak om goed na te denken over een robuust brandveiligheidsconcept, met aandacht voor details en aansluitingen in een gebouw. En daarbij geldt: het ene houtbouwproject is het andere niet. Bram: “Bij elk project kom je andere uitdagingen en oplossingen tegen; er is bijna altijd sprake van maatwerk. Houtbouw is nu eenmaal in opkomst en relatief nieuw. Het is daarom zaak dat we zoveel mogelijk kennis verzamelen om goede, veilige houten gebouwen te realiseren. Zo kunnen we vooruitlopen op aanpassingen in de regelgeving, waar op dit moment ook hard aan gewerkt wordt.”

Vakgebieden (1)

Medewerkers (1)

Adviseur Bram Kersten
Bram
Kersten
Adviseur brandveiligheid