30 mei 2023

Tweeluik in Bouwwereld: weerstand tegen rookdoorgang (wrd) en de norm NEN 6075

Bij een gebouwbrand zorgt rook vaak voor de meeste slachtoffers. Daarom is er al sinds 1992 regelgeving in het Bouwbesluit opgenomen die rookverspreiding moet tegengaan. Sinds 2021 gelden er nieuwe eisen aan de weerstand tegen rookdoorgang (wrd) en kent het Bouwbesluit een nieuwe methode (NEN 6075) om dit te bepalen. Het doel is om het aantal slachtoffers door rook verder te verminderen.

De norm NEN 6075 bleek echter behoorlijk complex. Daarom dook brandveiligheidsadviseur Jaco Verschoor in de weerstand tegen rookdoorgang. Hij publiceerde twee artikelen in Bouwwereld: één over de theorie en één over de ontwerppraktijk. “De hele bouwwereld heeft er baat bij dat de wrd-eisen van de norm NEN 6075 op de juiste manier worden toegepast.”

Waarom ben je over weerstand tegen rookdoorgang gaan schrijven?

“De bouwwereld had – wij incluis – nog geen ervaring met de nieuwe norm NEN 6075 en de wrd-eisen. Wel hadden we al snel door dat de norm en de eisen vrij complex waren. Daarom wilden we de bouwwereld duidelijke informatie bieden: wat bedoelt men precies met de eisen en hoe werkt de norm. Ons doel was om op die manier bij te dragen aan een goede basiskennis van rookwerendheid binnen de bouwwereld.”

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Waarom koos je voor twee afzonderlijke artikelen?

“In het eerste artikel ben ik ingegaan op de theoretische kant van de norm en de eisen. Ik wilde de complexe materie zo eenvoudig mogelijk omschrijven, zodat het voor de bouwwereld makkelijker is om de norm meteen op de juiste manier toe te passen.”

Het tweede artikel volgde ruim een jaar later. “Het tweede artikel heb ik geschreven nadat wij als bureau ervaring hadden opgedaan met de norm NEN 6075 en de wrd-eisen. We stuitten soms namelijk op onverwachte conclusies. Daarom hebben we de belangrijkste leerpunten in het artikel opgesomd, zodat andere partijen goed geïnformeerd zijn en geen onnodige fouten hoeven maken.”

Wat wil je de lezers van het tweeluik meegeven?

“Rookwerendheid is voor de bouwwereld nieuw – het opbouwen van een goede basiskennis hiervan is nodig om de brandveiligheid in gebouwen op het gewenste niveau te krijgen. Ik hoop daarom dat de twee artikelen in Bouwwereld de lezer meer kennis en inzicht biedt op het gebied van brandveiligheid, zodat men de hieraan gekoppelde wet- en regelgeving in één keer goed kan toepassen.”

Advies op het gebied van brandveiligheid

Heeft u vragen over of hulp nodig bij het toepassen van de wrd-eisen of de norm NEN6075? Of heeft u advies nodig bij uw project op het gebied van brandveiligheid? Neem dan gerust contact met ons op.

Vakgebieden (1)

Medewerkers (1)

Adviseur Jaco Verschoor
Jaco
Verschoor
Adviseur brandveiligheid