Benthe Vermaas

Adviseur duurzaamheid

“Omdat je bij een levenscyclusanalyse naar de hele keten kijkt, kun je gericht naar een oplossing zoeken.”

Wat doe je bij LBP|SIGHT?

“Na een bachelor Natuur- en sterrenkunde en een master Energy Science aan de Universiteit Utrecht ging ik aan de slag als stagiaire bij LBP|SIGHT. Ik werkte voornamelijk aan mijn masterthesis: ‘Environmental Impact Assessment of Transport Infrastructure Transformation Projects: A Case Study of the Utrecht Science Park’. Na mijn stage ben ik bij LBP|SIGHT blijven werken als adviseur duurzaamheid. Ik houd me voornamelijk bezig met levenscyclusanalyse (LCA). De LCA-methodiek pas ik toe op verschillende projectsoorten. Zo maak ik LCA’s van bouwmaterialen, warmtenetten, grind- en zandwinning. Ik analyseer systemen en breng ze in kaart. Op basis daarvan kan ik de milieu-impact bepalen en vervolgens advies geven hoe dit beter kan.”

Waarom doe je dat zo graag?

“Het is interessant om systemen in kaart te brengen en op basis daarvan een goed advies te geven. Soms zijn er onverwachte onderdelen die een grote of juist hele kleine impact hebben. Een voorbeeld: een bedrijf dat van zijn kartonnen koffiebekertjes af wil, omdat het denkt dat dat een grote vervuiler is. Met een LCA kun je eerst goed bekijken wat het probleem is, en vervolgens een oplossing bedenken. Misschien blijkt dan wel dat de kartonnen bekertjes slechts een kleine milieu-impact hebben, en dat het bedrijf meer winst op andere punten kan behalen. Omdat je met een LCA naar de hele keten kijkt, kun je goed bepalen waar de boosdoeners op het gebied van duurzaamheid zitten, en gericht naar een oplossing zoeken.”

Hoe ga je te werk?

“Ik ben analytisch en detailgericht; ik kan systemen op een hoog, gedetailleerd niveau in kaart brengen. Zelfs de kleinste foutjes merk ik snel op, waardoor ik heel accuraat werk. Verder kan ik goed overzicht creëren. Dat helpt me om de resultaten uit LCA’s begrijpelijk te maken en op een logische, gestructureerde manier over te brengen naar de opdrachtgever.”

Benthe Vermaas

Benthe Vermaas

Vakgebieden (1)