Samen werken aan een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving?
- BezoekadresKelvinbaan 40 (2e etage), 3439 MT Nieuwegein
- PostadresPostbus 1475, 3430 BL Nieuwegein
- Telefoon030-2311377
- E-mailinfo@lbpsight.nl
12 maart 2024
Wil men meer milieuwinst realiseren in de bouw? Dan moet er meer aandacht komen voor circulaire energierenovaties. Dit blijkt uit onderzoek van een consortium bestaande uit onder andere advies-, onderzoeks- en ingenieursbureaus – waaronder LBP|SIGHT –, TU Eindhoven, TU Delft en Dutch Green Building Council, in samenwerking met de topsectoren Energie en Bouw & Techniek.
Zeventig procent van de materiaalgebonden emissies is gekoppeld aan de renovatieopgave. Waar er beleid, sturingsmechanismen en programma’s zijn op het vlak van energiebesparing en circulaire nieuwbouw, ontbreken deze vooralsnog voor circulaire energierenovaties. En dat terwijl maar liefst veertig procent van de materiaalgebonden emissies vermeden kan worden door circulaire renovatie.
In het Klimaatakkoord is afgesproken om in 2030 3,4 Mton minder CO2 uit te stoten in de gebouwde omgeving. Daarom ondergaan woningen en utiliteitsgebouwen de komende periode energierenovaties. Hoewel deze renovaties een positief effect hebben op de energetische emissies, is er veel materiaal nodig voor deze verduurzamingsopgave. Oftewel, de verduurzaming gaat gepaard met een hoge mate aan materiaalgebonden emissies.
Nederland wordt vaak gezien als koploper als het gaat om circulair bouwen. Toch zijn de meeste inspanningen vooral gericht op circulaire nieuwbouw. Zo bestaan er beleid, een sturingsmechanisme en diverse programma’s om de materiaalgebonden emissies van nieuwbouw te verlagen. Voor circulaire (energie)renovaties ligt hier onbenut potentieel.
Het nieuwe onderzoek toont aan dat er meer aandacht moet komen voor circulaire energierenovaties, omdat daar de meeste milieuwinst ligt in de bouw. Het integraal afwegen van een renovatie – het terugdringen en verduurzamen van de energievraag enerzijds, en het kiezen van circulaire materialen anderzijds – is wenselijk, zodat de meest duurzame keuze gemaakt kan worden.
Een aantal highlights uit het onderzoek:
De diverse rapporten zijn hieronder te vinden:
Het consortium bestond uit Stichting W/E Adviseurs, TU Eindhoven, Metabolic, NIBE, Nieman, Marjet Rutten, Alba Concepts, LBP | SIGHT, SGS Search, TU Delft, Dutch Green Building Council, Circular Catalyst en Copper8.
Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.