25 april 2024

Oplevering Binck Poort/Frank is een Binck

Woensdag 24 april was de oplevering van het Haagse woon-werkcomplex Binck Poort, werknaam Frank is een Binck. Binck Poort is een multifunctioneel complex met een rauw randje in de Haagse wijk Binckhorst. Het biedt ruimte voor huurappartementen, horeca en bedrijven.

Een bijzonder onderdeel van het project is het historische Van Klingerenpaviljoen dat op deze locatie voor een groot deel wordt herbouwd. Wij adviseerden in dit project op het gebied van bouwfysica, akoestiek, buitengeluid en brandveiligheid.

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Historisch pand, hedendaagse eisen

De staalconstructie van het historische Van Klingerenpaviljoen is jarenlang opgeslagen en nu weer opnieuw gebruikt voor de herbouw. Doordat de staalconstructie in het oorspronkelijke ontwerp van binnen naar buiten loopt, leidt dit tot warmteverlies. Om zogeheten koudebruggen te voorkomen is het staal van de binnen- en buitenschil thermisch los van elkaar gehaald.

Om de akoestische uitdagingen in het herbouwde paviljoen op te lossen, is gekozen voor betonnen vloeren en lichte scheidingwanden waarbij het staal in de woningen grotendeels is ingepakt. Hierdoor ziet het paviljoen er in grote lijnen zo uit als het oorspronkelijke ontwerp, maar voldoet het op energetisch en akoestisch niveau aan de eisen van deze tijd.

Oplossingen op gebied van geur, geluid en brandveiligheid

In het oorspronkelijke plan van de Binck Poort-torens waren maatregelen voor akoestisch comfort en geluidbescherming voorzien vanwege nabijgelegen industrielawaai. Deze zijn in een later stadium komen te vervallen door het vertrek van de asfaltcentrale uit het gebied. Hierdoor verminderde zowel het geluid- als geurprobleem en verbeterde de leefbaarheid in het gebied.

Op het gebied van brandveiligheid hebben we geadviseerd met betrekking tot de groene gevel van de parkeergarage – dit met name in relatie tot de brandklasse – en de indeling van de commerciële ruimtes. Het uitgangspunt: komen tot de meest optimale indeling voor de verhuur, veilig vluchten en het minimaliseren van het risico op brandoverslag.

Bijzonder onderdeel van de Haagse stadsontwikkeling

Met de oplevering van Binck Poort wordt niet alleen een stukje geschiedenis nieuw leven ingeblazen, maar ook een bijdrage geleverd aan de verdere ontwikkeling van de Haagse wijk Binckhorst.

Beeld: HVE Architecten bv

Medewerkers (3)

Adviseur William Veldman
William
Veldman
Adviseur bouwfysica
Adviseur Ed  Goudriaan
Ed
Goudriaan
Adviseur geluid en trillingen en milieu, vennoot
Adviseur Babette Mattheus
Babette
Mattheus
Adviseur brandveiligheid