2008 – 2015

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, Amsterdam

Advies over akoestiek, bouwfysica en brandveiligheid bij bijzondere restauratie

Het monumentale museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam is in 2015 uitgebreid met een nieuw entreegebouw. Een heel bijzondere uitbreiding en restauratie. We gaven advies over de akoestiek, bouwfysica en brandveiligheid van het museum.

OUD EN NIEUW

Na een volledige restauratie van het interieur van het monumentale museum uit de 17e eeuw (het Oude Huis) kwam er een nieuw entreegebouw (het Nieuwe Huis) aan de overkant van het steegje naast het museum. Een ondergrondse passage van 200 m2 verbindt het Oude Huis met het Nieuwe Huis. Op onderstaande tekening is deze constructie goed te zien.

Museum Ons' Lieve Heer op Solder, Amsterdam

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

WERKEN OP DE VIERKANTE CENTIMETER

Tijdens de sloop, het funderingsherstel en de realisatie van de nieuwbouw is met veel precisie op de vierkante centimeter gewerkt. Tijdens de hele operatie bleef het Oude Huis volledig toegankelijk voor bezoekers.

Ons' Lieve Heer op Solder - standaard © Arjan Bronkhorst

LOOPROUTES EN BRANDVEILIGHEID

De afgelopen jaren zijn de bezoekersaantallen in het museum sterk toegenomen. Jaarlijks bezoeken ruim 100.000 mensen het museum. Door de nieuwbouw zijn de looproutes door het Oude Huis veranderd. We stemden de nieuwe looproutes af met de Brandweer. Uiteraard voldoen de routes aan de eisen van het Bouwbesluit.

Ons' Lieve Heer op Solder - standaard © Arjan Bronkhorst

AKOESTIEK EN THERMISCH COMFORT

In goede samenspraak met architect Felix Claus droegen we zorg voor een akoestiek die goed bij het museum past. Ook gaven we advies om een uitstekend thermisch comfort te kunnen realiseren.

OVER MUSEUM ONS’ LIEVE HEER OP SOLDER

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is een voormalige schuilkerk in de binnenstad van Amsterdam. Het bevindt zich aan de Oudezijds Voorburgwal 38/40. Het is een zeldzaam goed bewaard grachtenhuis uit de Gouden Eeuw. Het hoogtepunt van het museum is letterlijk en figuurlijk een complete kerk op de zolder van het gebouw.

In 2008 werd gestart met de plannen voor de renovatie en de uitbreiding. In 2015 werd het project opgeleverd.

Betrokken partijen