6 juli 2023

Bouw- en ingenieursbureaus slaan handen ineen voor werkgroep ILS Bouwfysica

Een groep van samenwerkende bouw- en ingenieursbureaus is gestart met de ontwikkeling van een informatieleveringsspecificatie (ILS) voor bouwfysica. De ILS is bedoeld om het implementeren van bouwfysisch advies en informatie in het BIM-proces te vereenvoudigen. Sierd Tilma – ontwikkelaar digitalisering en adviseur brandveiligheid en bouwfysica – vertelt over de plannen van de werkgroep.

Informatie opvragen en leveren binnen het BIM-proces

“Als bouwfysisch adviseur ben je in een BIM-proces zowel de informatie-vragende als de informatie-leverende partij. Met de nieuwe werkgroep onderzoeken we hoe we hier als bureaus het best op kunnen aansluiten. Dat doen we op verschillende manieren. Zo kijken we hoe we meer inhoud kunnen geven aan de bestaande tegel Bouwfysica uit de BIM Basis ILS. Ook willen we de ILS Ontwerp & Engineering (ILS O&E) verder aanvullen. We richten ons in eerste instantie op de informatie-leverende kant van bouwfysisch advies, daarna pakken we ook de informatie-vragende kant op. Hierbij kijken we naar welke informatie per thema nodig is om een BIM-model te gebruiken voor onze advisering per fase.”

Vacature BIM-manager

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Deelnemers werkgroep

Tot de werkgroep behoren bouwfysisch adviseurs, BIM-specialisten en experts op het gebied van ILS O&E en ILS Configurator. Onderdeel van de werkgroep zijn Hugo Verboven (Cauberg Huygen), Jeffrey Truijens (VDNDP), Khaled Sharkawi (DWA), Martin Vrielink (Nieman Raadgevende Ingenieurs), Niels Groot (De Nijs), Oeds de Meer (SBB), Sierd Tilma (LBP|SIGHT), Teun van Veldhuizen (DGMR) en Thijs van Duijnhoven (Nelissen ingenieursbureau). De werkgroep wordt ondersteund door de Nederlands Vlaamse Bouwfysica Vereniging (NVBV).

Ook meedenken over ILS voor bouwfysica?

De werkgroep verwelkomt graag nieuwe sparringpartners. Neem voor meer informatie of aanmelden contact op met Sierd Tilma.

Vakgebieden (1)

Medewerkers (1)

Adviseur Sierd Tilma
Sierd
Tilma
Adviseur brandveiligheid