Sierd Tilma

Adviseur brandveiligheid

“Met behulp van parametrische analyses en BIM kan ik opdrachtgevers op een data-gedreven manier adviseren.”

Wat doe je bij LBP|SIGHT?

“Ik heb een opleiding Bouwkunde en Bouwfysica afgerond en werk sinds 2008 voor ons adviesbureau. Als adviseur brandveiligheid verzorg ik het advies en projectmanagement voor projecten in met name de woningbouw, bijvoorbeeld op het gebied van houtbouw en modulaire systemen. Daarnaast ben ik als ontwikkelaar vooral bezig om nieuwe mogelijkheden en oplossingen te creëren waarmee we als adviesbureau slimmer en efficiënter kunnen werken. Denk aan de inzet van parametrische tools en informatieverwerking via Building Information Modeling (BIM).”

Waarom doe je dat zo graag?

“Ik vind het een uitdaging om nieuwe mogelijkheden te ontdekken. LBP|SIGHT adviseert opdrachtgevers over uiteenlopende vakgebieden en doet dat vaak op integrale wijze. Ik probeer die adviezen, analyses en onderzoeksresultaten op digitale én visuele wijze te combineren. Bijvoorbeeld door berekeningen of simulaties aan een BIM-model te koppelen. Zo kunnen wij resultaten niet alleen beter analyseren en doorontwikkelen, maar kan een opdrachtgever ze ook in 3D gebruiken.”

Hoe ga je te werk?

“Kenmerkend in projecten is mijn integrale aanpak van de vakgebieden brandveiligheid en bouwfysica – en dan met name op digitaal gebied. Ik voeg data uit verschillende berekeningen samen en kan op die manier nieuwe, waardevolle analyses uitvoeren en opdrachtgevers op een data-gedreven manier adviseren. Daarvoor gebruik ik verschillende tools, zoals Rhino Grasshopper en BIM-tools als BIMlink. Het feit dat ik analytisch ben ingesteld, helpt me om in deze tools en data te kunnen duiken. Verder denk ik graag buiten de gebaande paden, ben ik proactief en hecht ik veel waarde aan een goede relatie met collega’s en opdrachtgevers.”

Sierd Tilma

Sierd Tilma