21 november 2022

‘Circulair centrum’ in Heerde: advies over akoestiek, bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid

In Heerde, Gelderland, komt een ongebruikelijk en bijzonder ‘circulair centrum’ tot stand. Met geoogste materialen en onderdelen van onder andere het voormalige provinciehuis in Arnhem wordt hier een nieuw gebouw gecreëerd. Opdrachtgever Lagemaat en architectenbureau cepezed pakken dit op een dynamische manier aan. Al voor de demontage van het provinciehuis het Prinsenhof brachten zij de bouwstenen voor het basisontwerp in kaart. Tijdens de materialenoogst wordt het ontwerp vervolgens steeds verder uitgewerkt.

LBP|SIGHT adviseert hierbij, samen met IMd raadgevende ingenieurs en Galjema Technisch Adviesbureau, over akoestiek, bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid. Michiel Hagenouw, senior adviseur bouwfysica, vertelt wat er zo bijzonder is aan dit project.

Circulair centrum Heerde - © cepezed en Lagemaat B.V.

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Circulair ontwerp

Voor het nieuwe gebouw wordt gebruikgemaakt van meerdere donorlocaties. De hoogbouw is afkomstig van het voormalige provinciehuis. Het nieuwe gebouw wordt circulair in meerdere opzichten: hergebruik van materialen die voorheen werden gerecycled, het inzetten van verschillende materiaalsoorten en het samenbrengen van materialen uit verschillende projecten, die daarmee een tweede leven krijgen en waardoor bespaard kan worden op nieuw materiaal.

Michiel: “Deze werkwijze vraagt om een andere manier van denken. Als ontwerpteam sta je letterlijk op een bouwplaats waar alle geoogste materialen liggen waar je mee moet gaan ontwerpen. Het gebouwontwerp pas je dus aan wat voor handen is. Dat betekent dat je heel veel fases vooruit moet denken. Alleen zo kun je bepalen hoe iets hergebruikt kan worden.”

Circulair centrum Heerde - © cepezed en Lagemaat B.V.

Oude materialen herwaarderen

Op dit moment is de voorlopige ontwerpfase van het project afgerond, en is men bezig met het definitieve ontwerp. In het ontwerp worden de geoogste materialen – zoals kanaalplaten en betonnen gevelelementen – weer ingezet als constructieve delen. Michiel: “De uitdaging hierbij is om materialen van wel vijftig jaar oud opnieuw te waarderen. We moeten immers een gebouw opleveren dat voldoet aan de huidige wet- en regelgeving en dat op ‘nieuwbouwniveau’ zit qua isolatie, energie, brandveiligheid en akoestiek. Zo hebben we bijvoorbeeld gekeken hoe we gevelelementen met een beperkte isolatiewaarde het best kunnen hergebruiken. En hoe we een goede akoestiek kunnen realiseren met bestaande vloerelementen.”

Circulair centrum Heerde - © cepezed en Lagemaat B.V.

‘Circulair knooppunt’

De locatie in Heerde wordt een ‘circulair knooppunt’ voor bedrijven, onderwijs en overheid. Ook biedt het plek aan werkleerbedrijf Lucrato. Verder komt er een materialendepot voor geoogst materiaal, om zo de transitie naar een circulaire economie een impuls te geven.

Betrokken partijen

Medewerkers (1)

Adviseur Michiel  Hagenouw
Michiel
Hagenouw
Adviseur bouwfysica, vennoot