Michiel Hagenouw

Adviseur bouwfysica, vennoot

“Uiteindelijk wil je een gebouw realiseren dat mooi, maakbaar én leefbaar is.”

Wat doe je bij LBP|SIGHT?

“Na een studie Natuurkunde ging ik in 2001 aan de slag bij ons adviesbureau. Als adviseur op het gebied van bouwfysica, brandveiligheid, akoestiek en duurzaamheid werk ik aan zowel woningbouw- als utiliteitsbouwprojecten. Het liefst ben ik betrokken vanaf de voorontwerpfase tot en met de uitvoering. Als adviseur ben ik dan ook vaak onderdeel van een ontwerpteam, waarbij ik samen met de architect, opdrachtgever en andere adviseurs werk aan een gebouwontwerp. Vervolgens blijf ik betrokken bij de totstandkoming van het pand, bijvoorbeeld door de aannemer te begeleiden en te adviseren over de combinatie van bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek. Ook voor advies over duurzaamheid – zoals het energieverbruik van gebouwen of biodiversiteit – zijn opdrachtgevers bij mij aan het juiste adres. Ik werk graag aan grootschalige projecten, bijvoorbeeld voortkomend uit tenders. Bij dat soort projecten kom je vaak hoge duurzaamheidsambities tegen, die je moet ontwerpen én waarmaken. ”

Waarom doe je dat zo graag?

“Bouwfysica is in mijn ogen het mooiste vakgebied ter wereld. Ik vind het een uitdaging om technisch complexe zaken, zoals wet- en regelgeving, te vertalen naar de praktijk. Uiteindelijk wil je een gebouw realiseren dat mooi, uitvoerbaar én leefbaar is. Voor de esthetische uitstraling werk ik samen met de architect en de maakbaarheid stem ik af met de aannemer. Voor de gebruiker is het tot slot belangrijk dat hij of zij prettig kan leven, werken of leren in het gebouw. Als die drie samenkomen is een project geslaagd.”

Hoe ga je te werk?

“Er zijn een paar dingen die ik belangrijk vind in mijn werk. Om te beginnen flexibiliteit. Als adviseur moet je snel kunnen schakelen met opdrachtgevers en andere stakeholders. Daarnaast ben ik praktisch en oplossingsgericht, ik wil technische adviezen graag vertalen naar iets wat haalbaar is in de praktijk. Tot slot speelt humor een grote rol in mijn advieswerk. Ik wil ingewikkelde zaken, zoals wet- en regelgeving, op een simpele manier kunnen uitleggen aan anderen. Met voldoende humor en enthousiasme zorg je dat iedereen je begrijpt.”

Michiel Hagenouw

Michiel Hagenouw