7 november 2023

EDGE Stadium behaalt BREEAM Excellent-oplevercertificaat

Na een uitgebreide renovatie en herontwikkeling behaalde het multi-tenant kantoorgebouw EDGE Stadium in Amsterdam het BREEAM Excellent-oplevercertificaat. Eerder ontving het gebouw ook al het BREEAM Excellent-ontwerpcertificaat. Erik de Jong, senior adviseur bouwfysica en duurzaamheid, verzorgde als BREEAM Expert-coördinator de bewijslast en coördinatie van de certificering voor de opleverfase.

Voor de renovatie en herontwikkeling bestond het kantoorpand – gebouwd in het jaar 2000 – uit ongeveer 19.500 vierkante meter bruto vloeroppervlakte (BVO). Inmiddels omvat het circa 29.000 vierkante meter BVO (exclusief parkeerkelder). Er kwam onder andere een optopping en een aanbouw bij.

Het oorspronkelijke complex bestond uit twee lange kantoorvleugels met daartussen een atrium. De kantoorvleugels zijn verbreed en opgetopt met een extra verdieping, terwijl ook de middenvolumes zijn vergroot; hierdoor is in totaal circa 10.000 vierkante meter toegevoegd. De kozijnen naar het atrium zijn hergebruikt in de nieuwe gevel naar het atrium. Dit maakt – samen met het hergebruik van het betonnen casco en het handhaven van een groot deel van de buitengevels – het pand extra duurzaam.

EDGE Stadium © Eva Bloem - evabloem.com

© Eva Bloem (evabloem.com) via EDGE Technologies. 

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Verantwoording van BREEAM-credits

Met het ontwerpcertificaat op zak was ontwikkelaar EDGE Technologies op zoek naar een coördinator voor het oplevercertificaat. Hierbij werd getoetst aan de BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Opleverfase-beoordelingsrichtlijn uit 2014. Erik: “We werden ingeschakeld rondom de start van de bouw. Er waren een aantal BREEAM-credits die EDGE Technologies en eigenaar Pimco Prime Real Estate (voorheen Allianz Real Estate) zelf moesten verzorgen. Wij hielpen bij het verantwoorden van de omschreven criteria-eisen per BREEAM-credit. Het ging onder andere om de omgang met afval tijdens de gebruiksfase van het pand, de bereikbaarheid met het OV, de kennisoverdracht over duurzaam bouwen tijdens de bouw en de gebruiksfase, en het onderhoud van de ecologische voorzieningen.”

In goede banen leiden

Naast de verantwoording hielden we ook de creditlijst bij. Erik: “Dat is een overzicht met het maximale aantal punten per credit, de daadwerkelijke punten en de actiepunten, allemaal per gebouwfunctie. Ook zie je welk percentage al bij de BREEAM-assessor ligt en welk percentage is goedgekeurd. We zijn hierbij als het ware de schakel tussen de assessor en het uitvoeringsteam, en leiden alles in goede banen. Daar hoort bijvoorbeeld ook het opstellen van de juiste documenten bij – zoals beloftebrieven – zodat de opdrachtgever alleen nog maar een handtekening hoeft te zetten.”

EDGE Stadium © Eva Bloem - evabloem.com

© Eva Bloem (evabloem.com) via EDGE Technologies. 

BREEAM Excellent-score

EDGE Stadium behaalde uiteindelijk een score van 78,63%. Erik: “De certificering verliep soepel. Alle betrokken partijen hadden veel kennis van BREEAM, waardoor we snel konden schakelen. De aannemer en installateur werden ondersteund door C2N. Zij hielpen met het verzamelen van de bewijslast en hebben de verantwoording opgesteld voor de credits waar deze partijen voor verantwoordelijk waren.”

Betrokken partijen

Vakgebieden (2)

Medewerkers (1)

Adviseur Erik de Jong
Erik
de Jong
Adviseur bouwfysica en duurzaamheid