15 juni 2023

Nieuw opgestelde norm voor brandveiligheid parkeergarages

NEN heeft het ontwerp van de nieuwe norm NEN 6067 ‘Brandveiligheid van parkeergarages – Risicobeheersing’ gepubliceerd. In de nieuwe norm wordt rekening gehouden met de tegenwoordige complexiteit van parkeergarages en het op dit punt niet volledig toereikende Bouwbesluit. Ook kan de norm gebruikt worden voor een gedegen risicoafweging. Samen met Royal HaskoningDHV hebben we het nieuwe normontwerp opgesteld.

De brandveiligheid van parkeergarages is vandaag de dag complex. Zo staat er een variatie van het soort voertuigen geparkeerd: diesel, benzine, hybride of elektrisch. Daarnaast sluit het Bouwbesluit niet goed aan bij de praktijk. Zo zijn grote, niet-gecompartimenteerde parkeergarages niet zonder meer mogelijk volgens het Bouwbesluit. Dit samen vormde de aanleiding tot het ontwikkelen van de nieuwe norm. NEN heeft ons samen met Royal HaskoningDHV de opdracht gegeven deze norm op te stellen.

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Ontwerp NEN 6067

Het nieuwe normontwerp is op twee manieren toe te passen: voor het beoordelen van de brandveiligheid en voor het afwegen van risico’s.

Beoordelen brandveiligheid
Met de bepalingsmethode in het normontwerp kan men de brandveiligheid van bouwwerken met een meer complexe parkeergarage beoordelen. Dit zijn parkeergarages met brandcompartimenten die groter zijn dan volgens de prestatie-eisen van het Bouwbesluit is toegestaan.

De norm bevat een aantal maatregelen die kunnen worden gekozen, zoals een hogere brandwerendheid van brandscheidingen, rookventilatie of extra blusvoorzieningen. Afhankelijk van de positie van de garage – vrijstaand of onder een gebouw bijvoorbeeld – en de gebruiksfunctie in het gebouw waar de garage deel van uitmaakt, kan men vervolgens bepalen of de situatie met de gekozen maatregelen voldoende veilig is.

Risicoafweging bepalen
Daarnaast kan men de norm toepassen om een eigen risicoafweging te maken tussen het risico op schade en de mogelijke maatregelen. Met hulp van de norm krijgt men een beter inzicht in bijvoorbeeld risico’s zoals het optreden van een grote brand of gebouwschade. Ook het effect van passende maatregelen(pakketten) om deze risico’s te beperken wordt hiermee inzichtelijk.

Totstandkoming van de norm

Al in 2016 zijn LBP|SIGHT en Royal Haskoning DHV samen begonnen als rapporteur van de norm. De grootste uitdaging tijdens dit traject was om de belangen van alle betrokken partijen op een goede wijze in de norm te verwerken. Ook nieuwe inzichten in de risico’s die voertuigen met alternatieve brandstoffen met zich meebrengen, moesten in de norm worden verwerkt. Hiervoor hebben we extra onderzoeken uitgevoerd om tot een goede inschatting van de risico’s te kunnen komen.

Normontwerp open voor commentaar

Tot 15 september 2023 geeft NEN belanghebbenden – lees: iedereen – de kans om commentaar te leveren op het normontwerp. Dit kan via www.normontwerpen.nen.nl.

Vakgebieden (1)

Medewerkers (1)

Adviseur Bram Kersten
Bram
Kersten
Adviseur brandveiligheid