3 juli 2020

Nieuwe fietsenstalling bij Den Haag Centraal in gebruik

Op 1 juli is de nieuwe fietsenstalling aan het Koningin Julianaplein in Den Haag in gebruik genomen. De fietsenstalling die direct aan het Centraal station ligt, biedt ruimte aan meer dan 8.000 fietsen. Iets wat goed uitkomt nu de treinen weer volgens het normale rooster rijden. Voor dit project hebben we geadviseerd op het gebied van brandveiligheid.

Nieuwe fietsenstalling bij Den Haag Centraal in gebruik

BRANDVEILIGHEID IN EEN GROTE RUIMTE

De fietsenstalling onder het Koningin Julianaplein is de op één na grootste stalling van Nederland. De grote omvang van het gebouw is voor de brandveiligheid een uitdaging.

Bram Kersten, adviseur brandveiligheid: “Om ervoor te zorgen dat er één grote ruimte kan worden gerealiseerd, is de stalling voorzien van een sprinklerinstallatie. Zo hoeft de stalling niet te worden ingedeeld in kleine brandcompartimenten.”

VOLDOENDE VLUCHTROUTES EN GOEDE BEREIKBAARHEID VOOR DE BRANDWEER

Hoewel de fietsenstalling nu in gebruik is genomen, moet het gebouw erboven nog gebouwd worden. “Maar hoe dit gebouw eruit komt te zien, was tijdens de ontwerpfase van de stalling nog niet bekend”, zegt Bram Kersten. “Toch hebben we hier al wel rekening mee gehouden: mensen moeten de fietsenstalling veilig kunnen gebruiken.”

Een veilig gebruik betekent dat er voldoende vluchtroutes moeten zijn en een goede bereikbaarheid voor de brandweer. Bram: “Daarom is de stalling is voorzien van tijdelijke entrees, die uiteindelijk worden vervangen door entrees die zijn opgenomen in het nieuwe gebouw.” Verder hebben we geadviseerd over een vluchtgang rondom de stalling, welke is weggewerkt achter versierde glazen wanden.

Benieuwd naar de fietsenstalling?
Je kunt natuurlijk zelf de stalling bezoeken. Of breng eens een virtueel bezoek door het bekijken van dit filmpje van gemeente Den Haag.

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Vakgebieden (1)

Adviseurs (1)

Adviseur Bram Kersten
Bram
Kersten
Adviseur brandveiligheid