2023

Drijvend festivalhart, Rotterdam Architectuur Maand 2023

Advies over evenementenveiligheid en veilig vluchten

Wandelen over het water op drie enorme duwboten en ondertussen meer leren over de rol van water in de toekomst van Rotterdam. Het kon afgelopen jaar tijdens de Rotterdam Architectuur Maand.

Brandveiligheidsadviseurs Michaëla van Hulten, Siuhang Chan en Jaco Verschoor waren betrokken bij de evenementenveiligheid van dit ‘drijvende festivalhart’. “We vonden een goede balans tussen wet- en regelgeving, gezond verstand en to the point advies.”

Rotterdam Architectuur Maand 2023 ©Ossip van Duivenbode

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Evenementenveiligheid voor boten

Bij de uitvraag van het brandveiligheidsadvies voor het architectuurfestival stond de veiligheid van de bezoekers en de organisatie natuurlijk centraal. Siuhang: “Voor gebouwen hanteren we standaard het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), het vroegere Bouwbesluit. Maar dat geldt alleen voor gebouwen. Als het gaat om een boot, dan kom je uit bij aparte wet- en regelgeving voor evenementenveiligheid.”

Bekijk de video van Rotterdam Architectuur Maand voor een impressie van het drijvende festivalhart.

Risicogerichte aanpak

Het festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bestond in 2023 uit drie gekoppelde duwboten in de Maashaven, toegankelijk vanaf de wal. Jaco: “Bij de start van het project hebben we een risicogerichte aanpak gehanteerd. Dat betekent dat we eerst nadachten over de risico’s, mogelijke scenario’s en wat de organisatie allemaal belangrijk vond tijdens het event.”

Rotterdam Architectuur Maand 2023 © Michaëla van Hulten

Vluchtveiligheid

In dit geval draaide het vooral om vluchtveiligheid. Jaco: “Het ging om open boten, zonder dak. Dat is qua brandgevaar een minder grote uitdaging. Bovendien waren het stalen boten, en staal brandt niet. Qua vluchtveiligheid was het wel een interessant vraagstuk. De duwboten zijn normaal bedoeld om beladen te zijn. Zijn ze niet beladen – zoals in het geval van de Rotterdam Architectuur Maand – dan kijk je tegen stalen wanden van vier meter hoog aan als je erin staat.”

Loopplank en trappen

In Nederland hebben we bepaald dat we een boot veilig achten als mensen snel op de kant en bij de openbare weg kunnen komen. Jaco: “Het ontwerp van het festivalhart door Studio Marco Vermeulen bestond uit een grote loopplank, bereikbaar vanuit elk van de drie boten. Omdat er altijd minimaal twee verschillende vluchtroutes moeten zijn, was daarnaast gekozen voor een spel van trappen vanuit de boten naar de kant. Wij hebben getest of het ontwerp veilig genoeg was en hoe breed de loopbrug en trappen moesten worden. Belangrijk daarbij was dat de loopplank vrij bleef van inrichting en dat de volledige oppervlakte gebruikt kon worden voor vluchten. Die voorwaarden hebben we ook in rapporten gevisualiseerd voor de organisatie.”

Rotterdam Architectuur Maand 2023 © Michaëla van Hulten

Vergunning

Voor een dergelijke locatie is een vergunning nodig. Daarvoor moesten we aan het bevoegd gezag aantonen dat het ontwerp veilig was. Jaco: “Oud-collega Michaëla heeft daarom deelgenomen aan verschillende overleggen met onder andere het Havenbedrijf, de brandweer en de gemeente Rotterdam. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om een rekenmethode uit de bouwregelgeving te gebruiken. Met een aantal aanpassingen konden we zo de vluchtveiligheid van de loopplank en de trappen doorrekenen. Daarbij zijn we conservatief te werk gegaan, zodat we zeker wisten dat de uitkomst veilig was. Deze hele aanpak is op die wijze goedgekeurd door het bevoegd gezag bij de vergunningsaanvraag.”

Actieve en betrokken rol

Het interessante aan evenementenveiligheid is dat je wet- en regelgeving combineert met mogelijke risico’s in de praktijk, aldus Siuhang. “Je bent dus niet alleen aan het toetsen aan de bouwregels. Dit vereist andere communicatie en een andere rol binnen een projectteam. Als een bouwteam onze adviezen normaal gesproken niet overneemt, krijgen ze simpelweg geen vergunning. In het geval van het festivalhart vervulden we een nog meer actieve en betrokken rol, omdat we zelf de veiligheidsrisico’s signaleerden. Uiteindelijk willen alle betrokkenen dat het een succesvol evenement wordt. Je bent met veel partijen draagvlak aan het creëren, maar wel ieder vanuit een eigen verantwoordelijkheid.”

Over de Rotterdam Architectuur Maand

Elk jaar vindt in juni De Rotterdam Architectuur Maand plaats, het grootste architectuurfestival van Nederland over de toekomst van de stad. Met partners uit onder andere het onderwijs, de cultuur- en ontwerpsector vinden er activiteiten plaats op meer dan veertig locaties in de stad. Denk aan interventies, rondleidingen, workshops, lezingen, tentoonstellingen en films. De Rotterdam Architectuur Maand wordt georganiseerd door Architectuur Instituut Rotterdam (AIR) in samenwerking met Rotterdam Festivals, Rotterdam Partners en vele anderen.

Betrokken partijen

Vakgebieden (1)

Medewerkers (2)

Adviseur Jaco Verschoor
Jaco
Verschoor
Adviseur brandveiligheid
Adviseur Siuhang Chan
Siuhang
Chan
Adviseur brandveiligheid