The Roofs, Den Haag

Advies en basisontwerp brandveiligheidsinstallaties

In het hartje van Den Haag staan twee woontorens: The Roofs. Met 655 appartementen, 244 parkeerplekken en 1500 fietsparkeerplekken wordt iedere meter benut. LBP|SIGHT-adviseur Gérard van Oosteren, gaf bouwcombinatie J.P. van EesterenBESIX advies over brandveiligheidsinstallaties. Was daar nog wel plek voor?

Het gebied ten oosten van Den Haag Centraal krijgt de komende decennia een make-over. Die make-over startte met de bouw van The Roofs in 2019 door bouwcombinatie J.P. van Eesteren-BESIX. De twee torens – honderd en honderdtwintig meter hoog – zijn energiezuinig, gasloos en… brandveilig. Gérard van Oosteren, senior adviseur brandveiligheid, leverde een bijdrage.

The Roofs, Den Haag

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Brandveiligheid kost ruimte

LBP|SIGHT werd voor dit project al in de ontwerpfase ingeschakeld. Gérard scande de opgestelde brandveiligheidsrapporten en tekeningen op risico’s. Daarnaast keek hij kritisch of er voldoende plek was voor de verplichte installaties. Gérard: “Onze screening was eigenlijk een soort second opinion bij het ontwerp van The Roofs. Zeker voor hoogbouw leeft de brandveiligheid op gespannen voet met de beschikbare ruimte. Bouwers willen zoveel mogelijk leefruimte creëren; brandveiligheidssystemen nemen ruimte in. Daarom wil je vóór het bouwen de handigste oplossingen bedenken.”

Brandveiligheidsinstallaties nemen soms meer ruimte in dan je zou denken. Gérard: “Je hebt ook plek nodig voor alles wat ervoor zorgt dat een systeem werkt. De ventilatoren bijvoorbeeld, of schachten waardoor de lucht wordt toe- en afgevoerd. En een sprinklersysteem heeft altijd ergens een watervoorziening nodig.” Daarom was Gérard blij dat hij als specialist vroeg werd aangehaakt door bouwcombinatie J.P van Eesteren-BESIX. “Als je er achteraf mee komt breng je altijd slecht nieuws.”

Hogere toren: hogere brandveiligheidseisen

The Roofs zijn echte wolkenkrabbers. Die zie je steeds meer in Nederland en daar is een goede reden voor, volgens Gérard. “Voor gebouwen boven de zeventig meter gelden strengere brandveiligheidseisen dan gebouwen die lager zijn”, vertelt hij. “Daarom kiezen bouwers meestal voor een ontwerp onder de zeventig meter. Of juist voor gebouwen die veel hoger dan zeventig meter zijn zodat het met deze extra voorzieningen toch rendabel is.”

Voor The Roofs gelden deze extra eisen ook. De torens moesten voorzien zijn van een sprinklerinstallatie, een overdruksysteem en een centraal detectiesysteem. Gérard beschreef voor The Roofs de systeemeisen voor deze installaties en de gevolgen voor de bouw. “Daarbij maakte ik gebruik van de Handreiking brandveiligheid hoge gebouwen van SBRCURnet”, vertelt hij. “Die wordt door vrijwel alle gemeenten geaccepteerd.”

The Roofs, Den Haag

Brandveiligheidsinstallaties op maat met passende normen

Naast het opstellen van de uitgangspuntendocumenten (UPD’s) van de brandveiligheidsinstallaties kreeg Gérard in dit project ook de opdracht om samen met de installatieadviseurs een maakbaar ontwerp te maken. Geen standaardklus, zegt hij: “Dit zijn unieke gebouwen, dus hebben we de brandveiligheidsinstallaties op maat ontworpen.”

Daarbij was het kiezen van de juiste normen belangrijk. “Je kijkt steeds welke norm het beste past”, zegt Gérard. Hij neemt de sprinklerinstallatie als voorbeeld: “Voor de sprinklerinstallatie hebben we een Amerikaanse norm gebruikt zodat we residential sprinklers konden gebruiken. Die zijn meer geschikt voor woonomgevingen dan de Europese norm en dat maakte meer maatwerk mogelijk.”

Veiligheid vereist onderhoud

Een brandveiligheidssysteem blijft alleen veilig als het onderhouden wordt. Daar heeft Gérard in zijn advies rekening mee gehouden, door ervoor te zorgen dat de VvE het onderhoud zo efficiënt mogelijk uit kan voeren. “Voor The Roofs adviseerden we om per verdieping het centraal detectiesysteem aan de deurdrangers te koppelen en de drangers zelf aan de gangzijde te bevestigen.” De deurdrangers worden zo door de detectie per verdieping gestuurd.

“Meestal worden drangers binnen in de woning geplaatst”, legt Gérard uit. “Dan gebruik je ook de rookmelder in de woning. Het onderhoud wordt daar een stuk lastiger door. De onderhoudsmonteur kan niet zomaar bij iedereen naar binnen lopen. Met drangers en het detectiesysteem in de algemene ruimte maakten we onderhoud en instandhouding veel makkelijker.”

Gedegen voorwerk levert winst op

Inmiddels zijn The Roofs bewoond. In 2022 is de bouw afgerond, inclusief alle brandveiligheidsinstallaties. Met gedegen voorwerk, waren er qua brandveiligheid geen grote verrassingen.

Gérard: “Als het gaat om brandveiligheid, wil je eigenlijk precies weten welke onderdelen een installatie heeft en waar die in het gebouw een plek moeten krijgen. Anders is het een beetje alsof je een auto ontwerpt, zonder dat je weet dat er wielen onder moeten.”

Meer over dit project

Vakgebieden (1)

Medewerkers (1)

Adviseur Gérard van Oosteren
Gérard
van Oosteren
Adviseur brandveiligheid