Dit artikel verscheen eerder in de Gids Biobased Isoleren 2023, een uitgave van Holland Houtland, en is ook te vinden op kiesbiobased.nl.

30 oktober 2023

Gids Biobased Isoleren 2023: Janneke van der Weerd over circulair isolatiemateriaal

Circulariteit staat bij wooncorporatie Eigen Haard hoog op het ambitielijstje. Een haalbaarheidsonderzoek door advies- en ingenieursbureau LBP|SIGHT gaf inzicht waar Eigen Haard met alternatieve isolatiematerialen aan de slag kan. We praten erover met adviseur Janneke van der Weerd.

Wat is er precies onderzocht?

“Eigen Haard had een grote lijst met duurzame alternatieven voor traditionele isolatiematerialen. Die lijst is gecheckt op technische toepasbaarheid -is dit materiaal geschikt  voor isolatie van woningen- en op leverbaarheid. Daarna is de milieu- en circulariteitsscore van de materialen in kaart gebracht, door de gehele levenscyclus van productiefase tot eindfase te beoordelen. Is het recyclebaar, biologisch afbreekbaar of gaat het de afvalberg op?”

Gids Biobased Isoleren 2023

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Wat zijn de resultaten?

“Houtvezel-, vlaswol-isolatie en biobased EPS (piepschuim), van houtpulp of resten uit de voedingsmiddelenindustrie kwamen als onbetwiste winnaars uit de bus. Met deze materialen kun je een volledige woning isoleren. Vlaswol is goed bruikbaar in houtskeletbouw of als na-isolatie tussen houten balken. EPS-platen of bolletjes zijn perfect voor op het dak, in een bestaande spouwmuur en onder de vloer. Houtvezel is, afgewerkt met stuc, uitermate geschikt voor isolatie aan de buitenkant van een woning. In Duitsland past men dat al volop toe.”

Welke tips geef je de particulier?

“Durf kritisch te zijn. Kopieer als woningeigenaar niet zonder nadenken het gedrag van de buurman, waardoor je aan het eind van de rit alsnog met plastic in de spouw eindigt. Wil je het écht goed doen? Kijk verder dan die ene partij die de hele buurt heeft geïsoleerd. Zoek naar voorbeeldprojecten. Doe een beetje moeite, dat loont enorm.”

Wat is jouw boodschap aan woningcorporaties?

“Kies in het belang van jouw bewoners en de generaties die volgen voor gebruik van hernieuwbare bronnen. Laat zien dat je sneller bent dan politiek Den Haag. Laat je niet  afleiden door achterlopende wetgeving en denk een paar stappen vooruit. We weten allemaal dat onze grondstoffenvoorraad eindig is en dat sommige reguliere materialen erg ongezond zijn.”

Je bent overduidelijk enthousiast. Waarom?

“Er zijn een paar ongelooflijk bevlogen ondernemers die de kar trekken van biobased isoleren. Die gedrevenheid werkt aanstekelijk. Ik deel daarom in gesprekken met  particulieren, maar ook bij grote tenders, mijn kennis over de kansen van biobased. Natuurlijk zie ik ook dat de markt worstelt. Er is zoveel om rekening mee te houden: klimaatverandering en de energie- en materialentransitie. Maar ik benadruk graag dat je met biobased materialen op elk van deze gebieden de juiste keuze maakt. De keuze voor biobased geeft mij energie, dus ook het ontwerp van mijn vakantiehuisje is biobased. Een gezond, volledig circulair tiny house.”

De drie belangrijkste lessen uit het onderzoek zijn:

  1. Alle beetjes helpen. Dat je isoleert, is al winst.
  2. Focus niet alleen op de milieu-impact, maar ook op de toepasbaarheid. Dakisolatie waar je niet op kunt lopen, is geen oplossing.
  3. Verzamel mensen om je heen die met je mee willen denken en doen. Een traditionele aannemer die alleen beren op de weg ziet, helpt je niet aan biobased oplossingen.

Meer weten over ons onderzoek voor Eigen Haard en Woonzorg Nederland? Lees hoe we hen hielpen bij het berekenen van de impact per type materiaal en hoe we adviseerden over het gebruik van circulair isolatiemateriaal.

Medewerkers (1)

Adviseur Janneke van der Weerd
Janneke
van der Weerd
Adviseur bouwfysica en duurzaamheid, vennoot